Boskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En ko.

Boskap eller boskapsdjur är ett namn på vissa husdjur, särskilt nötboskap. Hästar, får och getter räknas också in ibland.

Termer[redigera | redigera wikitext]

Kreatur och kritter omdirigerar hit. Från början kunde kreatur beteckna allehanda levande varelser (även människor), och senare husdjur av många olika slag; men i dag används termen mest för boskapsdjur. Kritter är ursprungligen samma ord som kreatur.
Kräk omdirigerar hit. För kräks, se kräkning.

Ordet kräk har i äldre svenska också använts för boskap eller kreatur. Husdjur i betydelsen tamdjur kan också kallas .

Kräk har i första hand betecknat småkryp (som smärre kräldjur och insekter), som till exempel i Carl Michael Bellmans Fjäril'n vingad syns på Haga, och också ringaktande eller medlidsamt om djur i allmänhet. Det lever kvar som nedsättande tillmäle i betydelsen kryp, ynkrygg, vekling, usling och så vidare. En variant är uttrycket stackars kräk som används för att uttrycka medlidande med någon (ibland nedsättande eller sarkastiskt).

Kreatur har använts om skapade ting eller varelser, om djur i allmänhet och större husdjur, boskapsdjur, särskilt nötkreatur. Förr har det även använts om tama fjäderfän, och har också en användning som nedsättande om en människa.

Fä, liksom boskap, har enligt SAOB från 1926 främst kommit att användas om nötboskap, och kan också användas om djur i allmänhet.