Brems

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


 

"Brems" kan även avse en insekt; se Bromsar

En brems är ett verktyg för att lugna ett djur som av någon anledning behöver stå still,[1] till exempel vid en veterinärbehandling. Främst använder man brems på hästar och grisar.

Bremsen består av en ögla av mjukt material (till exempel bomullsrep) som är fastsatt i ett handtag. Öglan träs över hästens överläpp eller grisens trynplatta, och viras sedan med hjälp av handtaget runt så att öglan blir mindre och till sist nyper tag om överläppen eller trynet.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Till en början försöker djuret slita sig loss och fokuserar mycket på det. Efter ett tag frigörs endorfiner till sådan grad att djurets puls går ner i vilopuls. På så sätt lugnas djuret och man kan påbörja behandlingen.

När behandlingen är klar släpps bremsen och djuret får sakta återhämta sig. Man kan massera hästens överläpp försiktigt för att den snabbare ska återfå normalt blodflöde genom överläppen. En gris bör man däremot av säkerhetsskäl inte försöka massera. Grisen bör istället få återgå till sin box.

Iaktta försiktighet[redigera | redigera wikitext]

Rätt utfört orsakar bremsning ingen fysisk skada, men det är obehagligt för djuret. Bremsning bör endast utföras när det verkligen är motiverat och man inte vill ge lugnande medel. Den som utför bremsningen bör vara van, eller stå under en van persons uppsikt, till exempel en veterinär. Både hästar och grisar kommer ihåg en bremsning varför det kan vara svårt att bremsa ett djur som någon tidigare gång har blivit bremsad.

Alternativ till bremsning[redigera | redigera wikitext]

Ett djur som är mycket hanterat av människor, litar också på människan och kan tåla behandlingar som andra djur skulle tycka vore obehagliga. Sådana djur kanske inte behöver bremsas alls, utan endast sägas till att stå stilla. Ett annat alternativ är att ge lugnande eller sövande preparat, men är ett större ingrepp som kanske inte motiveras i förhållande till den behandling som ska utföras. Dessa sprutor får dessutom bara ges av veterinär.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/brems - Nationalencyklopedin på nätet - http://www.ne.se - läst datum: 17oct 2013