Hoppa till innehållet

Brurskankens samiske kvindeforening

Från Wikipedia

Brurskankens Lappkvindeforening, även kallad ”Brurskankens samiska kvinnoförening” (svenska) och ”Brurskanken samiske kvinneforening” (norska), var en samisk kvinnoförening, bildad 1910 och nedlagd 1931. Den har kallats på början av den samiska kvinnorörelsen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Föreningen bildades i Helgeland i Norge måndagen den 5 december 1910 av Elsa Laula Renberg, som också blev dess ordförande.[1] Den skulle organisera samiska kvinnor för deras rättigheter och intressen, på samma sätt som den lokala sameföreningen Brurskanken samiske lag, som verkade för samiska mäns intressen. Den ville sprida upplysning om den samiska kulturen och bilda egna skolor för samiska barn.

Den har kallats för startpunkten av den samiska kvinnorörelsen. Det var inte den första samiska kvinnoföreningen: Fatmomakke- och Åsele Lappska kvinnoförening hade bildats av Elsa Laula Renbergs syster Maria Katarina Laula i mars 1905, men den var endast en del av Lappernes Centralförbund och ingen feministisk grupp.

Brurskankens Lappkvindeforening upphörde när Elsa Laula dog 1931, då hon var dess ledande kraft. Den samiska kvinnorörelsen upphörde därefter - med undantag för den kortvariga Røros samiske kvindeforening (1917-1926) - fram till bildandet av Sáráhkka (1988-2004) av samekvinnor från Norge, Sverige, Finland och Ryssland, i sin tur följt av Sámi Nisson Forum (Samiskt Kvinnoforum) 1993.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johansen, Siri Broch (2015). Elsa Laula Renberg. Karasjok: CálliidLágádus. s. 84. ISBN 978-82-8263-171-6.