Buffy och vampyrerna (säsong 2)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
2
SerieBuffy och vampyrerna
LandUSA
Antal avsnitt22
Sändning
OriginalkanalThe WB
Originalvisning15 september 1997 – 19 maj 1998
Utgivning
DVD-premiär11 juni 2002 (region 1)
Säsongens kronologiSeriens kronologi
← Föregående
1
Nästa →
3

Buffy och vampyrerna (säsong 2) sändes 1997-1998. Vi får följa Dråparen Buffy Summers, Willow Rosenberg och Alexander "Xander" Harris under deras andra år på Sunnydale High School.

Sammanfattning av säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Vid årets början känner sig Buffy oövervinnelig, hon har ju besegrat Mästaren - kan det bli bättre? Men Den Smorde har planer på att återuppväcka Mästaren, vilket får Buffy att släppa sin kaxighet. Hon besegrar Den Smorde, livet som Dråpare och livet i övrigt flyter på bra och hon har sina vänner vid sin sida. Även förhållandet med Angel flyter på med kaffe, kyssande och dejtande. Men säg den lycka som varar, speciellt då man befinner sig rakt ovanför Helvetesgapet.

Trubbel bubblar under ytan när Spike och Drusilla, två nya vampyrer kommer till stan. Även på andra sätt rubbas Buffys tillvaro, hennes stadiga punkt, Väktaren Giles, visar sig ha ett mystiskt förflutet i vilket han, i protest mot sitt kall som Väktare, experimenterade med att åkalla demoner. Dessutom kommer en ny Dråpare till Sunnydale, Kendra Young. Giles förklarar att Kendra blivit kallad då Buffy dog föregående år och kallelsen tas inte tillbaka även då Buffy återuppstått. Kendra, som sedan barnsben tränats för sitt kall, definieras av disciplin och tradition, hon är med andra ord Buffys motsats. Att Kendra kommer extra bra överens med Giles gör det inte lättare för Buffy att acceptera denna nya Dråpare.

Vidare blir kärleken svårare bland ungdomarna, åtminstone för en del. Skolans prinsessa Cordelia Chase och Xander har hela tiden haft ett förhållande bestående av hatkärlek, men de blir slutligen ett par. Men att vara i ett förhållande med någon är inte alltid så lätt, visar det sig. Willow fortsätter vara olyckligt kär i Xander men faller sedan för en trevlig och tillsynes normal kille, musikern Daniel (Oz) Osbourne. Problemet är bara det att Oz är en varulv. Även Giles får smaka på kärleken i sin framåtskridande romans med läraren Jenny Calendar. Romansen hotas dock av Giles mörka förflutna och innan de har hunnit bearbeta detta avslöjas en hemlighet från Jennys förflutna. Jenny är ättling till de zigenare som återgav Angel en själ, och det är hennes uppgift att se till att hans själ består.

Men Buffy själv slår alla rekord i kärlekskrångel. Hennes förhållande med Angel slår helt om efter att de tillbringat en natt tillsammans. Den förbannelse som gav Angel hans själ tillbaka var skapad för att tortera honom med minnet av alla hans onda gärningar. En stunds perfekt lycka utan att detta minne torterar honom häver förbannelsen. Jennys uppgift som ättling till de zigenare som gav honom förbannelsen är att förhindra att Angel får uppleva perfekt lycka. Hon misslyckas dock med det, när hon kastar samma förbannelse över Angel igen är det hon själv som drabbas. I samma stund som Angel upplevde perfekt lycka förlorade han sin själ och förvandlades till sitt gamla grymma jag, vampyren Angelus. Han slår då följe med Spike och Drusilla, samtidigt som kärleken till Buffy omvandlas till ondskefull besatthet. I avsnittet I Only Have Eyes for You tvingas Buffy och Angel återuppleva en tragisk kärlekssaga.

Spike har under sin tid som vampyr hunnit döda två Dråpare. Buffy är dock en modern Dråpare med vänner och bekanta som håller henne om ryggen, vilket gör saker och ting mer komplicerat för honom. Kendra däremot, en Dråpare av den gamla skolan, dödas relativt enkelt av Spikes flickvän Drusilla. Angelus förbereder för öppnandet av en helvetesdimension, vilket kommer att göra så att hela världen sugs in där. Detta får Buffy att inse vad hon måste göra och hjälp kommer från oväntat håll - Spike lovar att lämna Sunnydale tillsammans med Drusilla om Buffy stoppar Angelus. Medan Buffy går till attack försöker Willow genomföra en ritual som kommer att återställa Angelus' själ innan han hinner öppna porten. Men porten till Helvetet är redan öppen, den är öppnad med Angelus' blod och kan endast stängas med öppnarens blod. Just som Buffy ännu en gång ska rädda världen får Angelus tillbaka sin själ och blir Angel. Förra året offrade Buffy sig själv för att rädda världen, nu tvingas hon gå ett steg längre och offra den hon älskar för att stänga porten. Efter en sista kyss kör hon svärdet i honom och porten stängs medan Angel sugs in genom den.

Vid säsongens slut är Buffy ännu mer vilse än då hon kom till Sunnydale för två år sedan. Hon har offrat sin älskade, blivit utsparkad från skolan, blivit utsparkad hemifrån, utsatt sina vänner för livsfara och är dessutom efterlyst för att ha mördat Kendra. Joyce har svårt att acceptera den nya värld hennes dotter blivit involverad i och Buffys chanser till ett vanligt liv har slagits i spillror. Förtvivlad sätter sig Buffy på bussen och lämnar Sunnydale.

Avsnittsguide[redigera | redigera wikitext]

Nr Nr Titel Sändes först
1 13 When She Was Bad  ?
Sammanfattning:
2 14 Some Assembly Required  ?
Sammanfattning:
3 15 School Hard  ?
Sammanfattning:
4 16 Inca Mummy Girl  ?
Sammanfattning: Alla på skolan ska ha en utbytesstudent boende hos dem. En tjej som hete Ampata ska bo hos Buffy. Hon och Xander blir kära i varandra och går tillsammans på en maskeradfest. Men Ampata är egentligen en mumie som flytt från museet. Hon måste suga livet ur folk för att fortsätta leva.
5 17 Reptile Boy  ?
Sammanfattning:
6 18 Halloween  ?
Sammanfattning:
7 19 Lie to Me  ?
Sammanfattning:
8 20 The Dark Age  ?
Sammanfattning:
9 21 What's My Line I  ?
Sammanfattning:
10 22 What's My Line II  ?
Sammanfattning:
11 23 Ted  ?
Sammanfattning:

Buffys mamma har skaffat sig en ny pojkvän, Ted, och det gillar Buffy inte alls...

12 24 Bad Eggs  ?
Sammanfattning:
13 25 Surprise  ?
Sammanfattning: Buffy fyller 17 och hennes vänner ordnas en födelsedagsfest i hemlighet. Spike och Drusilla försöker att sätta ihop en mycket mäktig demon som heter Domaren. En av delarna, en arm, råkar komma på Buffys födelsedagsfest. Giles och Angel vet vad som försiggår och förstår att de måste göra sig av med den.
14 26 Innocence  ?
Sammanfattning: Angel har blivit ond igen när Angel och Buffy låg med varandra. Han har gått över till Spike och Drusilla. De tänker förstöra världen. Buffy måste välja om hon ska döda den man hon älskar.
15 27 Phases  ?
Sammanfattning:
16 28 Bewitched, Bothered and Bewildered  ?
Sammanfattning:
17 29 Passion  ?
Sammanfattning:

Angel pratar om "Passion" och försöker som vanligt komma åt Buffy.

18 30 Killed By Death  ?
Sammanfattning:

Buffy hamnar på sjukhus och verkar se monster som dödar småbarn. Men finns det verkligen ett riktigt monster?

19 31 I Only Have Eyes for You  ?
Sammanfattning:

En gengångare spökar på skolan. Det är tydligen en kille som mördat sin flickvän och sedan begått självmord...

20 32 Go Fish  ?
Sammanfattning:

Det verkar som att fiskliknande monster äter upp skolans simlag.

21 33 Becoming I  ?
Sammanfattning:

Angel med vänner försöker återuppväcka demonen Acathla.

22 34 Becoming II  ?
Sammanfattning:

Giles har blivit kidnappad. Buffy måste än en gång rädda världen, men det hela blir lite svårare än vanligt eftersom hon är efterlyst av polisen.

Hemvideoutgivningar[redigera | redigera wikitext]

Hela säsongen utgavs på DVD i region 1 den 11 juni 2002.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Buffy the Vampire Slayer - Season 2” (på engelska). TV Shows on DVD. 11 juni 2002. http://www.tvshowsondvd.com/releases/Buffy-Vampire-Slayer-Season-2/1120. Läst 16 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]