Business Sweden

Från Wikipedia

Business Sweden är en halvstatlig organisation vars uppdrag är att hjälpa svenska företag att växa globalt och internationella företag att investera och expandera i Sverige. Staten representeras av Utrikesdepartementet och näringslivet av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening. Uppgiften från huvudmännen är att bidra till tillväxt och sysselsättning i Sverige genom internationalisering av svenskt näringsliv samt genom att främja utländska investeringar i Sverige. VD för Business Sweden är Jan Larsson.

Om Business Sweden[redigera | redigera wikitext]

Business Sweden bildades 1 januari 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden.[1]

Vid organisationens bildande blev Ulf Berg VD. Han hade tidigare sedan 2003 lett Exportrådet. Berg tvingades avgå redan efter nio månader i den nya organisationen,[2] och efterträddes den 1 april 2014 av Ylva Berg. Ylva Bergs tid som VD inleddes med en uppsägning av 30 procent av personalen, och 2020 avskedades åter 40 procent av medarbetarna.[3][4] I mars 2021 efterträddes Ylva Berg som VD av Jan Larsson, tidigare informationschef vid Handelsbanken.[5]

Business Sweden har 44 kontor världen över i fem regioner: Europa, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern och Afrika samt Södra- och Sydöstra Asien samt Östra Asien och Oceanien. Business Sweden's huvudkontor ligger i Stockholm. Merparten av de närmare 500 anställda är placerade på utlandskontoren. Där samarbetar de med svenska ambassader, konsulat, handelskamrar, företag och andra lokala nätverk.

I Sverige har Business Sweden 16 kontor från norr till söder, inklusive huvudkontoret i Stockholm. Här jobbar globala affärsutvecklare direkt med internationalisering av företag, från utbildning och inspiration till konkret rådgivning. På huvudkontoret i Stockholm finns export- och investeringsexperter som hjälper företag med rådgivning och marknadsinformation.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Uppföljning av Business Sweden och den nya organisationen för export- och investeringsfrämjande”. Sveriges riksdag. 18 april 2017. https://www.riksdagen.se/globalassets/06.-utskotten--eu-namnden/naringsutskottet/nu-uppfoljning/business_sweden_utskick.pdf. Läst 26 december 2017. 
  2. ^ Dagens Industri 2014-11-09.
  3. ^ Dagens Industri, 2014-05-14.
  4. ^ Dagens Industri, 2020-04-15.
  5. ^ Dagens Industri, 2021-03-10.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]