Côte-Rôtie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett vin från Côte-Rôtie

Côte-Rôtie, "den stekta sluttningen", är det nordligaste av vindistrikten i Norra Rhônedalen i Frankrike och också ett av de allra bästa. Côte-Rôtie tävlar med Hermitage om att göra världens bästa Syrah-viner. Vingårdarna ligger på de dramatiskt branta och soldränkta sluttningarna ner mot den lilla staden Ampuis. Côte-Rôtie är indelat i Côte Brune och Côte Blonde, vilka sägs ha fått sina namn från greve Maugirons två döttrar, en brunett och en blondin.

Druvor[redigera | redigera wikitext]

I röda viner från Côte-Rôtie dominerar, liksom i övriga viner från Norra Rhônedalen, Syrah-druvan. I många viner används Syrah-druvor från båda sluttningarna i Côte-Rôtie (Côte Brune och Côte Blonde) för att få den perfekta blandningen (cuvéen).

Kännetecknande för de röda vinerna från Côte-Rôtie är blandningen med den gröna druvan Viognier, vilken får lov att blandas in med upp till 20 procent (men i praktiken används oftast lägre koncentrationer eftersom druvan ger en mycket låg avkastning).

Stilar[redigera | redigera wikitext]

De röda Côte-Rôtie-vinerna är fylliga och mörka med vissa inslag av svarta oliver, tjära och charkuterier. Vinerna tål att lagras länge. Tack vare den lilla inblandningen av Viognier erhålls också en något exotiskt doft och aromatiska inslag, vilket ger ett elegant vin.

Kända producenter[redigera | redigera wikitext]

Några av distriktets mest kända producenter är:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]