Cambridge City FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cambridge City Football Club är en engelsk fotbollsklubb från Cambridge i England. Den bildades 1908 och hemmamatcherna spelas på City Ground i Cambridge. Smeknamnet är The Lilywhites.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben bildades 1908 under namnet Cambridge Town, då Cambridge inte fått stadsrättigheter vid tillfället, och de var engagerade i amatörsport. Klubben spelade i Southern Amateur League och man utvecklade en stark rivalitet med Ipswich Town både på och vid sidan av fotbollsplanen. 1936 fick en inbjudan att gå med i The Football League, men avböjde med motiveringen att man skulle behålla sin amatörstatus. Ipswich som fått samma erbjudande nappade däremot.

När fotbollen återupptogs efter Andra Världskriget gick Cambridge Town med i Spartan League, man vann ligan tre gånger mellan 1945 och 1950 innan man anslöt till Athenian League inför säsongen 1950-51.När Cambridge fick stadsrättigheter 1951 skickade både Cambridge Town och grannklubben Abbey United in en ansökan om namnändring till Cambridge City. Cambridge Towns ansökan kom in först och därför ändrade Abbey United sitt namn till Cambridge United. 1958, 22 år efter att man tackat nej till att gå med i the Football League, gick Cambridge City med i Southern Football Leagues South-Eastern Section som en professionell fotbollsklubb.

Under större delen av 1960-talet låg man på den övre halvan av Southern Leagus Premier Division, höjdpunkten under den här tiden var ligasegern 1962-63. Säsongen 1967-68 slutade på nedflyttningsplats och de två kommande säsongerna spelades i Division One innan man var tillbaka i Premier Division igen. Större delen av 1990-talet tillbringade man på den nedre halvan på tabellen, men de senaste åren har man lyckats bättre och tillhör den övre halvan istället. Både 2004-05 och 2005-06 lyckades man bra i FA-cupen och tog sig till 2 respektive 1 rundan.

Efter att Cambridge United valdes in i The Football League har City kämpat för att dra till sig så stor publik som rivalerna på andra sidan stan. I början av 1980-talet hade man mindre än 200 åskådare i snitt på matcherna, det här har förbättrats de senaste åren och numera har man ett snitt på ungefär 500.

Spelardräkt & emblem[redigera | redigera wikitext]

Cambridge City har traditionellt spelat i vita skjortor, detta har gjort att klubben kallats The Lilywhites. För närvarande spelar man i svart och vitrandiga skjortor, vita byxor och vita strumpor.

Klubben emblem är en förenklad version av Cambridges vapensköld, den föreställer en befäst bro över en flod.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Sedan klubben bildades har man bara degraderats två gånger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Engelska Wikipedia, klubbens hemsida och FCHD

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]