Candy Crush Saga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Candy Crush Saga
OriginaltitelCandy Crush Saga
År2012
UtvecklareKing
Genrepusselspel
FormatFacebook (Adobe Flash), iOS, Android, Windows Phone, Windows 10, Tizen
Datorspelsportalen

Candy Crush Saga är ett pusselspel producerat av det svenska företaget King. Spelet fanns först endast på Kings hemsida men släpptes på Facebook den 12 april 2012.[1] Det portades 14 november 2012 till iOS, Android, Fire OS, Windows Phone och Tizen. I december 2013 hade Candy Crush Saga totalt på alla plattformar i genomsnitt 93 miljoner spelare om dagen[2]. I början av 2016 såldes King, mycket tack vare framgångarna med Candy Crush, till Activision Blizzard för 5,9 miljarder dollar.[1]

En del i spelets framgång är Kings arbete med dataanalys. Företaget registrerar alla drag från spelarna och anpassar därefter spelet efter hur det går. Bland annat har överdrivet svåra banor gjorts lättare för att inte spelare ska ge upp och sluta spela. King har även fått stora inkomster från folk som betalat för att komma vidare i spelet.[1] Under 2014 spenderade Candy Crush Saga-spelare sammanlagt 11,5 miljarder kronor på mikrotransaktioner inne i spelet [3].

Spelmekanik[redigera | redigera wikitext]

Spelaret går ut på att lösa uppdrag genom att flytta på godisbitar. Spelarens mål är att genom att byta plats på två godisbitar kombinera längder av tre till fem godisbitar. Spelare som lyckas få fler än tre i rad blir belönade med specialgodis i form av randiga godisbitar som exploderar bort en rad eller kolumn, godisbitar med papper runt sig som exploderar i ett område runt godisbiten och färgbombsgodisbiten som spränger alla godisbitar av en viss färg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]