Capture the flag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Capture the flag, "erövra flaggan", ofta förkortat CTF, är en spelform inom paintball, lasergame och datorspel (framförallt första-persons-skjutare, FPS) eller också ovanligare sporter i verkligheten där man vanligtvis är två lag som tävlar om att ta motståndarens flagga som kan hittas i dennes bas, och sedan föra flaggan till den egna basen. Oftast sker det under förutsättningen att den egna flaggan skall vara kvar i basen. Om en fiende neutraliserar flagginnehavaren och sedan rör vid flaggan så kommer den att återföras till fiendens bas.

Det var en modifikation till actionspelet Quake som först kom att popularisera CTF, och nu är det en standard i nästintill alla FPS.

Lek[redigera | redigera wikitext]

Capture the flag, i detta sammanhang även Catch the flag eller flaggspel,[1] kan även utföras utan vapen, där två lag tävlar om att hitta en eller flera flaggor (eller symboliska flaggor) på motståndarens planhalva,[1][2]. Detta till skillnad mot Röda och vita rosen, där lagen turas om att gömma ett föremål. Båda lekarna går även ut på att fånga motståndarna, men med skillnaden att i Röda och vita rosen utkrävs en ledtråd om gömstället varefter fången släpps,[3] medan i Capture the flag sätts fångarna i ett "fängelse", varifrån de sedan kan fritas av en lagkamrat.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Lekarkivet: Flaggspel” (på sv-SE). www.lekarkivet.se. http://www.lekarkivet.se/lekar.php?id=182. Läst 18 oktober 2017. 
  2. ^ ”Capture the flag | Scouterna” (på sv-SE). www.scouterna.se. Arkiverad från originalet den 18 oktober 2017. https://web.archive.org/web/20171018193153/http://www.scouterna.se/aktiviteter-och-lager/aktivitetsbanken/aktivitet/capture-the-flag/. Läst 18 oktober 2017. 
  3. ^ ”Lekarkivet: Röda och vita rosen” (på sv-SE). www.lekarkivet.se. http://www.lekarkivet.se/lekar.php?id=112. Läst 30 november 2017.