Carin du Rietz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Catharina "Carin" du Rietz också kallad Karin, född 14 oktober 1766Sommenäs, död 31 juli 1788 i Kungsbacka, var en svensk soldat vid kungliga Livgardet. Hon är med all säkerhet den första kvinna som tjänstgjort i det svenska livgardet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Carin du Rietz var dotter till den adlige löjtnanten Carl du Rietz, volontär vid Adelsfanan, och Eva Christina Cronhielm, och var det näst äldsta av fjorton syskon av sju systrar och sex bröder. Hon växte upp på ett gods i Småland. Hon beskrivs som en kvinna med en "amasons bildning", kraft och mod, temperamentsfull och vacker och med ett "snillets eld".

Carin du Rietz rymde hemifrån tre gånger. Skälet anges som föräldrarnas hårdhet kombinerat med läsandet av alltför många romaner. Första gången tog hon sig till Stockholm, där hon ertappades av sina bröder, som förde henne tillbaka till föräldrarna. Andra gången sökte hon skydd hos sin morfar på Värmdön. Den tredje gången klädde hon ut sig till man och tog värvning i Kungliga Livgardet vid hovet i Stockholm.

Under sin tid som gardessoldat klarade hon sig från upptäckt tack vare sin list, men sades ha haft så svåra problem med uppvaktning från både kvinnor och män att hon till slut inte såg någon annan utväg än att själv avslöja allt för kungen innan hon blev upptäckt av någon annan. Enligt traditionen avslöjade hon sig genom att falla på knä för Gustav III en dag då han passerade förbi en rad uppställda soldater, bland vilka hon var en i raden.

Gustav III ska ha blivit mycket road av hennes historia. Han lät henne slippa straff och lät henne i stället gifta sig med hovprästen Erik Johan Paulin (1760-1788), något både du Rietz och Paulin ska ha varit belåtna med. Bröllopet ägde rum 1787. Det anses att Gustav III:s reaktion och det faktum att hon undvek all bestraffning till stor del berodde på det faktum att Carin var släkt med Charlotte du Rietz, som Gustav tidigare hade haft en nära relation med. Han gav därefter Paulin Kungsbacka församling. Carin du Rietz avled dock i barnsäng strax efter att paret flyttat in i sitt nya hem, och hennes man och barn dog även de strax därefter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]