Karin-förkläde

Från Wikipedia

Carl Larsson-förkläde (Karinförkläde) är ett förkläde med påsydd bröstlapp och hängslen med volanger som går i kors i ryggen. Hängslena fäster antingen till förklädets knytband eller till dess kjoldel.

Förklädet skapades av konstnären Karin Larsson, som var gift med kollegan Carl Larsson. Karin skapade förklädet som ett praktiskt plagg för sig själv och de flickor och kvinnor som arbetade i hennes hushåll på Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna. Förklädet bärs därför av många personer som avbildats i Carl Larssons klassiska akvareller och målningar. Förklädets genomarbetade detaljer, med bland annat volanger, reflekterar att det inte användes vid grövre hushållssysslor. Förkläden i liknande modell förekommer även i andra länder.

Ibland är förklädets kjoldel ihopsydd eller knäpps samman med knappar. Det kan då användas som en förklädesklänning över en topp.

Förklädet är ganska enkelt att sy och är därför ett vanligt inslag i introduktionskurser i sömnad. En variant finns med i Förklädesboken, av Kerstin Lokrantz.

Ett förkläde i liknande modell, som dock är avsett för flickor, är madickenförklädet.

Exempel

Bilden visar hur Carl Larsson-förklädets hängslen går i kors i ryggen.
Flicka i Carl Larsson-förkläde.
Julförkläde i Carl Larsson-modell.