Cascara-sagradabark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cascara-sagradabark
Rhamnus purshiana - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-121.jpg
Systematik
Rike Plantae
(orankad) Eudicots
(orankad) Rosids
Ordning Rosales
Familj Rhamnaceae
Släkte 'Rhamnus'
Undersläkte 'Frangula'
Art ''R. purshiana''
Vetenskapligt namn
§ 'Rhamnus purshiana'
Auktor DC.
Utbredning
Natural range
Natural range

Cascara-Sagradabark, Cortex Rhamni purshiani, är barken från den, på nordamerikanska västkusten växande, Rhamnus purshianus. Barken, som insamlas under april - juni, har knappast någon lukt, men en mycket bitter smak.

Barken har fått medicinsk användning för framställning av avföringsmedel. Genom att man behandlar den pulveriserade barken med vatten och bränd magnesium kan den bittra smaken avlägsnas utan att preparatet mister sin verkan.

I likhet med frangulabark av Rhamnus frangula innehåller drogen glykosiden frangulin och emodin, samt bitterämne och ett ferment.

Marienbadpiller innehåller ett extrakt av denna drog tillsammans med sulfater och karbonater. Ett särskilt extrakt, peristaltin, bildar ett gulbrunt, bittert pulver, som är lösligt i vatten.[1]

Cascara-sagrada har en lång tradition bland Nordamerikas ursprungsbefolkning. Dess innehåll av antrakinoner stimulerar sammandragningar i tjocktarmen och har därmed effekt som avföringsmedel. Det är idag ett av de vanligaste laxativen inom örtmedicinen.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952
  2. ^ http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/cascara.htm