Casparys strimma

Från Wikipedia
Schematisk bild över Casparys strimma som tvingar vatten och däri lösta joner genom cellmembranen för att nå till xylemet.

Casparys strimma[1] eller Casparys band är ring av celler sammanbundna av kork som utgör en vattentät vägg så att vätska och joner bara kan passera genom cellerna. I en angiosperm eller gymnosperm som nått sekundär tillväxt förekommer endast endodermis med Casparys strimma fäst vid sig. Den är uppkallad efter Robert Caspary,

Casparys strimma återfinns mellan endodermis och cortex i rötter samt nära rotens yta. På så sätt hålls rotstrukturen ihop. Cellerna består av suberin och endast i undantagsfall lignin, till skillnad från den övriga cellväggen, som ofta utgörs av främst lignin och i undantagsfall suberin.

Roten är beroende av cellstrukturens förmåga att tvinga vatten att transporteras uppåt genom rotsystemet via xylem. Casparys strimma tvingar vattenlösningen att passera en liten öppning i endodermis, genom pericykeln, en annan cellstruktur, och slutligen till xylemet som transporterar näringslösningen uppåt i växten. Casparys strimma förhindrar att vattenlösningen flyter tillbaka mot jorden och att växten då tappar vätska och näring.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Evert, Ray Franklin; Eichhorn, Susan E. (2013) (på engelska). Raven Biology of Plants (8th ed., International ed.). New York: W.H. Freeman. ISBN 1464113513 

Noter[redigera | redigera wikitext]