Chas Smash

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chas Smash (höger) och Lee Thompson (vänster).

Chas Smash (född som Cathal Joseph Patrick Smyth, också kallad Carl Smyth) föddes i Rainham, Kent i England 14 januari 1959. Han är mest känd för sin medverkan i det brittiska ska/popbandet Madness där han bl.a. har varit både andre- och förstasångare, trumpetare, dansare och basist. Idag spelar han bara trumpet och tar andrastämman.

Chas Smash var en av de första medlemmarna i det nystartade "The North London Invaders", där han spelade bas, men han hoppade av efter att ha bråkat med bandets pianist, Michael Barson. Men han behöll ändå kontakten med bandet, och 1979, när de bytt namn till Madness, blev han vän med Barson och gick med bandet igen, nu som dansare på scen. Han var den siste att bli medlem innan Madness fick sitt skivkontrakt senare under året. Efter ett tag började han också spela trumpet.

När Madness splittrades 1986 bildade han, tillsammans med tre av de andra Madnessmedlemmarna, Graham McPherson, Christopher Foreman och Lee Thompson istället gruppen The Madness. Albumet floppade och de splittrades efter bara ett album.

I slutet av 1980-talet blev han vän med den f.d. The Smiths-sångaren Morrissey som ville att Chas skulle bli hans manager, men han tackade nej på grund av mindervärdeskomplex. Han sjöng också andrastämman på sin egen version av The Jam's "That's Entertainment". Han hade även en liten del i McPherson's solokarriär, där han skrev låten "Green Eyes" och medverkade i musikvideon till "I'm Only Sleeping". På senare år har han lett folkmusikgruppen "Velvet Ghost". De har dock inte gett ut något album, trots flera inspelade låtar.

1992 såg Chas till att Madness gjorde comeback med succéspelningen Madstock, och sedan dess har han också varit med dem.

Efter att deras världsturné i och med släppet av skivan The Dangermen Sessions Vol. 1, påbörjade Chas tillsammans med de andra medlemmarna arbetet med deras första album med originalskrivna låtar sedan Wonderful från 1999.

Några låtar skrivna av Chas Smash[redigera | redigera wikitext]