Chicken race

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Chicken race är en farlig bilduell som var någorlunda populär i 1950-talets USA.

Ett regelrätt chicken race går till så att två personer med varsin bil eller motorcykel (motordrivet fordon) kör antingen i kollisionskurs rakt mot varandra, eller jämsides om vägen abrupt slutar med ett stup. Den som först väjer med fordonet för att undvika en krock, eller kastar sig av fordonet innan stupet, förlorar och är följaktligen "chicken", en fegis.

Detta var ett fenomen som relativt ofta skedde bland ungdomar som växte upp i 1950-talets USA. Givetvis har det hänt på andra ställen i världen, men det är just från USA termen härstammar. Chicken race är bland annat dramatiserat i filmerna Ung rebell (Rebel Without a Cause) och Cry-Baby.

Termen Chicken race (på engelska också Chicken Game) används ibland i andra sammanhang, där ingen vill vika sig, men om ingen viker sig blir det katastrof för bägge.

Inom projektledning förekommer termen "Schedule Chicken", där flera team lovar att vara klara vid den tidpunkt som förväntas, fast de vet de inte klarar det, med förhoppningen att andra team ska vara minst lika sena och meddela det tidigare och få skulden för att försena hela projektet.