Chocksalt

Från Wikipedia
Chocksalt_MM24128

Chocksalt ingick i Militärapotekets sortiment och var avsett att medföras av bland andra sjukvårdssoldater i fält för att kunna beredas till dryck åt skadade för att förhindra eller om möjligt häva chock i väntan på effektivare behandling. Förpackningen var en 15x56 millimeter gulfärgad metalltub med skruvlock av plast och med anvisningar i svart text:

"Chocksalt 10g (Lika delar bikarbonat och koksalt) För beredande av s k chockdryck att intagas vid hotande eller befarad chock i avvaktan på läkarvård och ev infusion av dextranlösning eller annan vätska. Innehållet i röret räcker till 1 liter vatten. Till fylld dricksflaska tages c:a halva mängden salt. Drycken förtäres långsamt i portioner om ett halvt dricksglas vatten med c:a 10 minuters mellanrum. Vid illamående eller kräkning avbrytes behandlingen. Obs: Vid medvetslöshet eller skada i bukhålan skall dryck ej ges. MILITÄRAPOTEKET STOCKHOLM"[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Chocksalt”. Marinmuseum, Karlskrona. Arkiverad från originalet den 10 januari 2017. https://web.archive.org/web/20170110162016/https://www.marinmuseum.se/samlingarna/sok-i-samlingarna. Läst 9 januari 2017.