Christenze Kruckow

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Christenze Kruckow, född 1558, död 26 juni 1621, var en dansk adelsdam som avrättades för häxeri, en av få medlemmar av adeln som avrättades för detta brott i Skandinavien och den enda i Danmark.

Christenze sändes som så många andra adelsdöttrar under den tiden hemifrån som flicka för att lära sig goda seder hos en annan adelsfamilj, och hon uppfostrades på godset Nakkebölle hos Eiler Brockenhuus och hans fru.

Första gången[redigera | redigera wikitext]

Då Brockenhuus blev änkling 1582, hade Christenze hoppats att han skulle gifta sig med henne, men han hade istället gift sig med Anne Bille 1584, som födde sjutton barn som alla dog. Då Annes kusin, som också fött ett dött barn, år 1596 anklagade en tre kvinnor för häxeri och fick dem brända på bål för att ha orsakt detta, började Anne tro att detta var orsaken också i hennes fall. Hon anklagade då en kvinna vid namn Åse Lauridses.

Åse bekände att Annes och Eilers brudsäng hade förbannats av Gunder Kaeldersvends, en djävul, och Christenxe Kruckow. En annan av de anklagade, Johanne Jensens, bekände att Christenze hade varit med henne på häxsabbat på Bloksberg.

Johanne Jensens brändes på bål, men myndigheterna var ovilliga att åtala en adelsdam; Christenzes bror ingrep, och hon flyttade med sin syster till Ålborg.

Andra gången[redigera | redigera wikitext]

I Ålborg började det från 1611 gå underliga rykten om märkliga sjukdomar och talande katter och grisar på kyrkogården, och 1619 inleddes en undersökning. Flera kvinnor brändes på bål för häxeri, och Christenze utpekades av dem. Myndigheterna var ovilliga att åtala en adelsdam, men kungen, som var en ivrig häxideolog, uppmanade folk att lämna i anmälningar mot henne. Prästen anklagade henne för sin frus död, Peder Poulsen hade sett henne bland de häxor som bevittnade en häxas förlossning av ett troll, Sören Tommermand hade utsatts för ett knivöverfall efter att hon hade lovat honom olycka.

Christenze medgav att hon hade förbannat Anne Billes brudsäng flera år tidigare, och att hon hade varit ovän med prästfrun. Eftersom hon var en adelsdam, blev hon inte bränd på bål, utan halshöggs med svärd och blev sedan fint begraven.

Att medlemmar av adeln anklagades och dömdes för trolldom var ovanligt; det förekom i Skottland och Ungern, men i Skandinavien är få fall kända; Christenze Kruckow var den enda adliga "häxan" i Danmark. I Norge avrättades den svenska adelsdamen Ulrika Palme i Trondheim år 1659, och i Sverige avrättades Kerstin Ulfsax år 1585.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]