Christian Engström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Christian Engström
Christian Engström.
Född 9 februari 1960 (57 år)
Stockholm, Sverige Sverige
Utbildning Matematikerlinjen med datalogisk inriktning
Yrke/uppdrag Programmerare, politiker
Maka Karin
Barn 1 son
Webbplats
Personlig blogg
Video 2014 (svenska) / (engelska).

Christian Engström, född 9 februari 1960 i Stockholm, är en svensk politiker och Europaparlamentariker för Piratpartiet 2009-14. Han har arbetat som programmerare och är en aktiv motståndare till mjukvarupatent och DRM. Basinkomst och liberal drogpolitik tillhör också profilfrågorna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Christian Engström är uppväxt i Stockholm och är sonsons son[1] till Albert Engström.

År 1983 tog han examen i matematik och datavetenskap vid Stockholms universitet. Under studietiden undervisade han i datalogi som assistent vid institutionen för numerisk analys och datalogi.

Från början av 1980-talet var Engström aktiv folkpartist. Han tjänstgjorde som nämndeman i Stockholms tingsrätt två mandatperioder (1992-98) och var under ett år även medlem av styrelsen för Stockholms nämndemannaförening. Han lämnade Folkpartiet den 1 januari 2006.

Christian Engström har även arbetat inom ramen för FFII mot ett införande av mjukvarupatent i EU och var med och bildade den svenska underavdelningen FFII.se. I valet till Europaparlamentet 2009 var han första namn på Piratpartiets lista. Partiet vann två mandat i valet, och han blev därmed en av Sveriges 18 EU-parlamentariker för perioden 2009-14.[2] Han kandiderade i Europaparlamentsvalet i Sverige 2014 på första plats på Piratpartiets lista.

Politikområden[redigera | redigera wikitext]

EU-politik[redigera | redigera wikitext]

Som EU-parlamentariker arbetade Engström bland annat mot ACTA-avtalet, mot övervakning, för fri fildelning och för nätneutralitet. Han har också kritiserat förslagen på nya handelsavtal mellan EU och USA där frågor om patent och upphovsrätt är inbakade i avtalstexten.

Basinkomst[redigera | redigera wikitext]

Sedan hösten 2014, då Piratpartiet officiellt tog ställning för basinkomst, har Engström varit en aktiv förespråkare för ett sådant systemskifte. Han har lanserat ett eget förslag som han presenterat i föredrag och via sin blogg. Förslaget är i korthet negativ inkomstskatt med basen 8333 kr per månad. Han föreslår att flera av dagens bidragssystem och socialförsäkringar skrotas i samband med införandet av basinkomst (negativ skatt). Dock menar han att sjukförsäkringen och föräldrapenningen bör bevaras.[3]

Drogpolitik[redigera | redigera wikitext]

Engström är kritisk till förbudslinjen i drogpolitiken liksom till "kriget mot narkotikan”. I en intervju för Cannabisnyheter.se säger han att den politiken orsakat "väldigt mycket död och lidande". I intervjun framkommer också att han tänker att motståndet mot medicinsk cannabis hänger ihop med läkemedelsföretagens inflytande och att eget bruk av cannabis bör legaliseras.[4]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Forumpost där Christian berättar om släktskapet mellan honom och Albert Engström
  2. ^ Valmyndighetens valresultat, EU-valet 2009
  3. ^ ”Bloggserie om basinkomst — Index”. Christian Engström, Pirat. 13 februari 2016. https://christianengstrom.wordpress.com/2016/02/14/bloggserie-om-basinkomst-index/. Läst 3 mars 2017. 
  4. ^ Christian Engstrom svarar på frågor om cannabis

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]