Citeringsanalys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Citeringsanalys är en metod inom bibliometri och innebär analys av gjorda citeringar (källhänvisningar) i publikationer. Genom att analysera impact factor (det genomsnittliga antalet citeringar av en artikel i en specifik journal, påverkansfaktor) kan man exempelvis få fram information om ett vetenskapsområdes citeringspraxis, publikationernas uppmärksamhet i forskningslitteraturen samt de inbördes relationer som publikationer, författare, vetenskapssamfund och olika vetenskapsområden kan ha.[1]

Två metoder som används inom citeringsanalysen är cociteringsanalys och bibliografisk koppling. Dessa metoder resulterar i insikter om hur publikationer är relaterade till varandra, men på olika sätt[2].

h-index är ett mått för att sammantaget beskriva både produktivitet och räckvidd i publicering för en forskare eller akademiker.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kärki, Riita; Kortelainen, Terttu (1998). Introduktion till bibliometri. Helsingfors: NORDINFO. sid. 11. ISBN 9525204022. http://web.abo.fi/fak/esf/bii/Bibliometribok.pdf  Arkiverad 10 december 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Smith, Linda (1981). ”Citation Analysis”. Library Trends 30 (1): sid. 83-106. 

Se även[redigera | redigera wikitext]