Civilization (brädspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Civilization The Board Game
Konstruktör Francis Tresham and Mick (Mike) Uhl[1]
Utgivningsår 1980
Utgivare Avalon Hill
Antal spelare 2-7[1]
Speltid 8-12 timmar
Genre Strategi
Spelserie
Expansioner Advanced Civilization[2]

Civilization är ett brädspel skapat av Francis Tresham 1980 och utgivet av Avalon Hill.

Spelet startar 8000 f.Kr och pågår till 250 f.Kr och varje spelare kontrollerar en civilisation som kämpar för att bli den mäktigaste civilisationen runt medelhavet. Detta sker huvudsakligen genom expansion och med handel och diplomati, men också via krig även om detta inte alltid lönar sig i längden. Det gäller även att försöka undvika samt mildra effekterna av de katastrofer som sker (till exempel svält, översvämningar eller barbarattacker) eftersom dessa kan slå hårt mot ens civilisation. Civilization är speciellt på det sättet att handel och samarbete ofta lönar sig bättre i längden än krig. Ytterligare något som är speciellt med spelet är att den svagaste spelaren konsekvent gynnas av reglerna, vilket gör att det går att komma tillbaka även efter stora motgångar (katastrofer). Antal spelare är 2-7[1] och speltiden är ungefär 8-12 timmar. Spelet är fortfarande mycket populärt i brädspelskretsar, dock är det många år sedan det senast gavs ut vilket gör att det kan vara svårt att få tag i.

Utökningar[redigera | redigera wikitext]

Advanced Civilization[redigera | redigera wikitext]

Advanced Civilization innehåller:

  • Fler civilization advancement-kort.[2]
  • Något omstrukturerade trading-kort.[2]
  • Annorlunda vinstvillkor.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”BoardGameGeeks hemsida om spelet” (på engelska). BoardGameGeeks. https://boardgamegeek.com/boardgame/71/civilization. Läst 6 augusti 2016. 
  2. ^ [a b c d] ”BoardGameGeeks hemsida om Advanced Civilization” (på engelska). BoardGameGeeks. https://boardgamegeek.com/boardgameexpansion/177/advanced-civilization. Läst 6 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]