Claude Catherine de Clermont

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Claude Catherine de Clermont
Född1543
Död18 februari 1603
NationalitetFrankrike Fransyska
Yrke/uppdragGuvernant

Claude Catherine de Clermont, född 1543, död 18 februari 1603, var en fransk hovdam och salongsvärd. Hon var guvernant till Frankrikes barn. Under sin samtid var hon en känd kulturpersonlighet, känd för sitt intresse för vetenskap, sin höga bildning. Hon var en centralfigur för en krets av poeter och skrev själv dikter och essäer. Hon var också politiskt aktiv som deltagare i politiska hovintriger.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Claude Catherine de Clermont var dotter till Claude de Clermont, baron de Dampierre, och Jeanne de Vivonne, Dam av Vivonne. Hon blev 1561 gift med hovmannen Jean d'Annebault, baron av Retz (död 1563), och 1565 med marskalken Albert de Gondi, hertig av Retz. Hon var hovdam åt Katarina av Medici, Margareta av Valois och Elisabeth av Österrike.

Efter sitt andra äktenskap 1565 blev hon berömd för sin salong, kallad "Dictynnas rum", som hon höll för poeter och konstnärer mittemot Louvren i Paris. I hennes salong tillägnades hon och hennes kvinnliga vänner poeternas dikter under mytologiska namn. Hon bidrog 1570 till grundandet av Académie de Poésie et de Musique, föregångaren till den franska akademien, och närvarade sedan regelbundet vid deras möten. Hon var berömd för sin bildning och talade grekiska, italienska och latin och agerade ibland tolk vid hovet vid utländska statsbesök. Hon författade även själv texter, men få av dem finns bevarade och säkert bekräftade.

Vid ett tillfälle, då maken var frånvarande, anföll banditer hertigdömet Retz, och hon samlade då armén och anförde den själv mot banditerna, som hon jagade bort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, 18 juni 2012.
  • Robin, Diana Maury, Larsen, Anne R. and Levin, Carole (2007). Encyclopedia of women in the Renaissance: Italy, France, and England. ABC-CLIO, Inc