Claudius Aelianus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Claudius Aelianus (Claudius Ælianus), på engelska Aelian, född cirka 175 i staden Præneste (nu Palestrina) utanför Rom, död 235), var en romersk författare och lärare i retorik. Han verkade under Septimus Severus, men även under Elagabalus. Han talade grekiska så perfekt att han kallades "honungstungan" (meliglossos). Trots att han var romare, föredrog han grekiska, men skrev en något ålderdomlig sådan.

Hans två viktigaste arbeten är värdefulla för de många citaten ur verk av tidigare författare som annars skulle gått helt förlorade, och för oväntade glimtar från den grekisk-romerska världen:

  • De Natura animalium (Περί Ζώων Ιδιότητος) Berättelser om djur, 17 böcker, delvis bevarade i korta utdrag, med berättelser och sägner om djur, ibland valda för sitt sedelärande innehåll, andra gånger för att de är uppseendeväckande.
  • Varia Historia (Ποικίλη Ιστορία), Blandade historier, är en blandning av anekdoter och biografiska skisser i 14 böcker. Den består av anekdoter om märkvärdigheter i naturen, små historier om kända grekiska filosofer, poeter, historiker och dramatiker samt myter.