Hoppa till innehållet

Rehderklematis

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Clematis rehderiana)
Rehderklematis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRanunkelordningen
Ranunculales
FamiljRanunkelväxter
Ranunculaceae
SläkteKlematissläktet
Clematis
ArtRehderklematis
C. rehderiana
Vetenskapligt namn
§ Clematis rehderiana
Auktorde Candolle

Rehderklematis (Clematis rehderiana) är en art i familjen ranunkelväxter från Nepal och västra Kina. Växer i sluttningar, buskage och längs strömmande vatten. 2000-500 m över havet. Kan odlas som trädgårdsväxt i varmare delar av Sverige.

Är en starkväxande klättrande buske som kan bli 3-5 meter lång. Grenarna är grunt 5-8-fårade, sparsamt håriga. Bladen har tydliga nerver och är vanligen upprepat parbladiga, men ibland parbladiga. Delbladen är ovala till något femkantiga, treflikiga eller delade (2-)3,5-7 × (1,6-)3-5,8 cm, pappersaktiga, basen är hjärtlik eller tvär, kanterna tandade och spetsen utdragen. Blommorna kommer i skaftade knippen med fyra eller fler blommor i varje. Högbladen är ovala till rombiska, ofta flikiga. De doftande blommorna blir 1,4-1,8 cm i diameter och är klocklika. Hyllebladen är fyra, gulaktiga till halmgula, tätt luddiga på utsidan. Frukten består av flera plymförsedda nötter.

Blommar i Sveriga från slutet av juli till senhösten.

Rehderklematis är lik persiljeklematis (C. aethusifolia), men den senare och djupt flikiga, något krusiga delblad och 1-5 blommor per knippe.

Rehderklematis kan odlas mot spaljé eller friväxande i större buskar eller små träd. Jorden bör vara fuktighetshållande och får inte torka ut för mycket. Den bör placeras i ett soligt eller halvskuggigt läge, men blomdoften blir starkast i sol. Den är troligtvis härdig i zon I-III.

Clematis nutans var. thyrsoidea Rehder & E. H. Wilson
Clematis veitchiana Craib.