Cochrane Collaboration

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cochrane Collaboration utvecklades som svar på Archie Cochranes önskan om uppdaterade, systematiska sammanställningar av alla relevanta randomiserade kontrollerade undersökningar inom hälsovården.

Cochranes förslag om att metoderna för att förbereda och underhålla sammanställningar av kontrollerade undersökningar vid graviditet och barnfödsel skulle tillämpas mer utsträckt togs upp av Research and Development Programme, som initierades för att stödja Storbritanniens National Health Services. Pengar tillsköts för att skapa ett Cochrane Centre för att kunna samarbeta med andra i Storbritannien och annorstädes för att underlätta systematiska sammanställningar av randomiserade kontrollerade undersökningar i alla områden av hälsovård.

Cochrane Collaboration, grundades 1993 under ledning av Iain Chalmers, är en grupp med över 11500 frivilliga i mer än 90 länder som tillämpar en rigorös, systematisk process för att sammanställa effekterna av interventioner testade i biomedicinska undersökningar. Ett fåtal sammanställningar på senare tid har också studerat resultatet av icke-randomiserade observationsstudier.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]