Wikipedia:Introduktion till källhänvisningar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Källhänvisningar, gärna i form av fotnoter (även kallade noter), är mycket viktiga på Wikipedia för att information ska vara verifierbar och ha hög trovärdighet.

När du skriver en artikel, eller lägger till information i en befintlig artikel, bör du i regel alltid ange vilken källa informationen kommer ifrån.

Helst bör källan vara publicerad och trovärdig (till exempel en bok eller en tidskriftsartikel), men även någon annan webbplats är bättre som källa än ingen källa alls. Information som inte är källbelagd kan komma att raderas av andra användare.

Hur lägger man in källhänvisningar?[redigera | redigera wikitext]

Källorna kan anges separat under en rubrik som kan heta Källor eller Referenser i slutet av artikeln (läs mer om disposition av artiklar). Så här kan det se ut om du redigerar wikitext:

== Referenser ==
* Miller, E (2005): ”Solen”, Academic Press, sid. 23.

Om du skriver så här i en artikel:

Enligt vetenskapsmän är solen ganska stor.<ref>Miller, E (2005): ”Solen”, Academic Press, sid. 23.</ref>
Månen däremot, är inte så stor.<ref>Smith, R (1982): [http://www.scientificamerican.com/moonsize ”Månens storlek”], ''Scientific American'', sid. 46-53, vol 2, No 46. ”Quotation in original language”</ref>


== Referenser ==
<references />

... blir resultatet det här:

Enligt vetenskapsmän är solen ganska stor.[1] Månen däremot, är inte så stor.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Miller, E (2005): Solen, Academic Press, sid. 23.
  2. ^ Smith, R (1982): ”Månens storlek”, Scientific American, vol 2, No 46, sid. 46-53. ”Quotation in original language”

Källbeskrivningen bör vara så detaljerad att läsaren kan beställa källan på ett bibliotek och kan kontrollera uppgifterna och värdera källans trovärdighet. Om källan finns på webben så är en URL den viktigaste informationen, men det är viktigt att även skriva ut t.ex. titel och författare så att det går att hitta källan igen om den skulle flyttas. För närmare information om hur källhänvisningar bör utformas, se Wikipedia:Källhänvisningar.

Lägg till en källa med automatisk generering[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia genererar källhänvinsingen automatiskt med VisualEditor.

Den visuella redigeraren, VisualEditor, finns under "Redigera". I verktygsraden som då laddas finns "Ange källa" och därifrån är det enkelt att släppa en källas URL eller DOI och Wikipedia kan då automatiskt generera en rätt formaterad källhänvisning. Om ingen referenslista redan finns infogad görs det via "infoga" där ett av valen är "referenslista".

Testa själv[redigera | redigera wikitext]

Det finns en särskild plats att experimentera vilt på: Wikipedia:Sandlådan. Välkommen att prova där!

Se även[redigera | redigera wikitext]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto