Columbine High School

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Columbine High School
HOPE Columbine Memorial Library.jpg
Det nya biblioteket.
SkoltypSekundärskola
OrtLittleton
LandUSA USA
Grundad1973

Columbine High School är en sekundärskola i orten Littleton i delstaten Colorado i USA. Den är mest känd för Columbine-massakern den 20 april 1999.

Skolan öppnades under andra halvan av 1973, och första läsåret fanns ingen högsta klass. Första avslutningsklassen slutade 1975. Skolans namn kommer av folkräkningsområdet den ligger i, som i sin tur fick namnet efter Colorados delstatsblomma akleja, som på engelska heter Columbine. Skolans första rektor var Gerald Difford.

Skolmassakern[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Columbinemassakern

Columbinemassakern den 20 april 1999 gjorde skolan till en av de mest kända gymnasieskolorna i världen och har blivit den mest välkända skolmassakern. Michael Moores film Bowling for Columbine från 2002, en dokumentär som handlar om vapen och våld, har fått sitt namn från massakern.

Skolan hade fyra år före skolmassakern genomgått en stor renovering, med nytt bibliotek och cafeteria. Efter skolmassakern revs biblioteket, som låg ovanför cafeterian, eftersom det var där de flesta dödades. Istället byggdes ett minnesrum, och ett nytt bibliotek byggdes på kullen där massakern började. Biblioteket var tillägnat minnet av offren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]