Gulvit

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Cremello)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
NemesisChalm19Feb06Z9horses3 edit.jpg

Gulvit (en: cremello) är en relativt ovanlig hästfärg. En Cremello-färgad häst har ljust skinn (ej helt utan pigment), blå ögon och vitaktiga täckhår med en gyllene nyans. Skyddshåren har ungefär samma färg som täckhåren, ofta aningen ljusare. Cremello grupperas ofta tillsammans med pärlvit och rökvit som dubbelgula färger; beteckningen syftar på genetiken bakom färgerna (se nedan).

Cremello benämns ofta felaktigt albino och kan lätt blandas ihop med pärlvit, rökvit, vit, extrema skäckar och fåfläckiga tigrerade hästar.

Hälsoproblem[redigera | redigera wikitext]

Dubbelgula hästar får lättare solbränna än hästar med mörkt skinn, utsatta områden är mulen och huden runt ögonen, samma problem har också hästar med stora vita tecken i ansiktet. Obekräftat är också ögonproblem beroende på den ljusa irisfärgen (detta är ej begränsat till dubbelgula hästar).

Genetik[redigera | redigera wikitext]

Gulvit skapas av dubbla kopior av gulgenen (CcrCcr) på fux. En enkel kopia av gulgenen (CCcr) på fux ger isabell. Dubbla kopior på brun och rapp ger respektive pärlvit och rökvit. Gulvit, pärlvit och rökvit är nästintill omöjliga att skilja på med blotta ögat.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]