Fux

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mörk fux
Fuxar
Mörk fux
Ljust fuxföl med flax och mjölmule

Fux är en hästfärg. En fuxfärgad häst är rödbrun över hela kroppen med man och svans i samma, eller ljusare, nyans.

En fux med flax-anlag har ljus man och svans och är ofta ljusare på nederdelen av benen. Flaxfux-färgen förväxlas ofta med silver och isabell/palomino. En mörk fux kallas svettfux, leverfux eller ibland sotfux. Numera skall svettfuxen kallas för mörk fux.

Namnen på färgerna kan variera mellan olika land och raser, och ofta är de inte direkt översättningsbara. Till exempel baserar sig de flesta äldre namnsystem på fenotypen, medan modernare system fokuserar på genotypen.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Benämningen fux kommer av det tyska språkets namn på samma hästfärg, fuchs eller fuchsfarbig. "Fuchs" betyder "räv" och "fuchsfarbig" betyder "rävfärgad", båda syftande på rödrävens rödbruna färg.

Genetik[redigera | redigera wikitext]

Fux/röd är tillsammans med rapp en av basfärgerna och alla hästar bär på den ena eller den andra, alla andra färger bygger på dessa två. Om båda föräldrarna till ett föl är fuxar kan fölet endast bli fux. Fux är den minst dominanta genen hos hästar, och färgen kan ligga dold i flera generationer och komma fram helt oväntat ur två hästar som bär på genen, men inte är fuxar själva.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]