Dahlkvistkvartetten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dahlkvistkvartetten är en svensk stråkkvartett med bas i Stockholm. Stråkkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på nationell och internationell nivå. De utnämndes till "Rising Stars" säsongen 2012-2013 av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation, vilket innebar att de gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bl.a. Konzerthaus Wien, Concertgebouw i Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts.

Kvartetten vann 2009 ”Ung&Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet (RSK), vilket hösten 2010 resulterade i en Sverigeturné med 18 konserter organiserad av Rikskonserter. Dahlkvistkvartetten gjorde sin debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs Triple Quartet, konserten blev en stor succé och kvartetten blev åter inbjuden följande säsong i Konserthusets Stråkkvartettserie i Grünewaldsalen och 2013 och 2014 återigen. Hösten 2014 medverkade kvartetten i Kenneth Kvarnströms dansföreställning Double Take med ensemblerna från Kulturhuset Stadsteatern och Skånes Dansteater.[1]

Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med 1900-tals- och 2000-talsmusik, samt ett fokus på svenska, nordiska och polska tonsättare. Kvartetten har medverkat i flera kammarmusikfestivaler, som Lavausseau i Frankrike (2007-09) och Musique à Flaine (2008) där de även tog mästarklasser för Quatuor Ysaÿe och i Gotland Chamber Music Festival (2011). 2009 delade Kungliga Musikaliska Akademien ut det nyinstiftade ensemblestipendiet till Dahlkvistkvartetten. I april 2014 gjorde kvartetten sin debut i Polen på stora Beethoven Easter Festival i Krakow. Under 2013-2014 deltog Dahlkvistkvartetten i ett speciellt utvecklingsprogram i London med den från Royal College of Music stammande Belceakvartetten.

I februari 2018 hade Dahlkvistkvartetten ytterligare en en stor framgång, då man vid Grammisgalan i Stockholm fick utmärkelsen Årets klassiska för skivan The Dahlkvist Quartet – Andrea Tarrodi: String Quartets.

Medlemmar i kvartetten sedan start är:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dansportalen 16 oktober 2014, "Två gästspel och en storartad duett"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]