Darren Shan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Darren Shan (till vänster).

Darren Shan, född 2 juli 1972 på St Thomas’ Hospital i London, är författarnamnet för den irländske författaren Darren O'Shaughnessy.

Vid sex års ålder flyttade han och hans irländska familj från London till Limerick, Irland, där han bott sedan dess, med undantag för hans sociologistudier på Roehampton-universitetet i London.

Darren O'Shaughnessy arbetade några år på ett tv-bolag i Limerick och på sin fritid skrev han en del böcker. Han lyckades inte med några av sina vuxenböcker, och han gick över till ungdomsböcker. Serien Legenden om Darren Shan (the Saga of Darren Shan) har sålts i flera miljoner exemplar och översatts till över 20 språk. Serien riktar sig till äldre ungdomar och handlar om en pojke som hamnar i vampyrers värld. Darren Shan har även skrivit The Demonata-serien samt The City Trilogy, en serie vuxenböcker som han har skrivit under författarnamnet D. B. Shan. Han kom för något år sedan ut med bokserien The Saga of Larten Crepsley. The Saga of Larten Crepsley handlar om Mr Crepsleys liv innan man möter honom i "The Saga of Darren Shan". De tre första böckerna i "The Saga of Darren Shan" blev en film. Universal Studios köpte rättigheterna och den första av fyra planerade filmer och hade premiär i oktober 2009. Men det blev inte så stor succé och det planeras inga fortsättningar. Det har också kommit ut en mangaserie baserad på Darren Shan-böckerna i Japan som finns i engelsk översättning.