Den Kongelige Mønt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Den Kgl. Mønt)
Martin Borchs ritning till Den Kongelige Mønt

Den Kongelige Mønt är en dansk statlig institution, som har ensamrätt att prägla mynt i Danmark. Det Kgl. Mønt ligger under Danmarks Nationalbank.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den Kongelige Mønt inrättades 1739 som en självständig institution med en av kungen utnämnd myntmästare. Titeln var 1924-78 myntdirektör, därefter enbart direktör. Med enväldets avskaffande 1849 övergick verksamheten till finansministeriet och ligger sedan 1975 under Nationalbanken.

Från 1700-tallet till 1997 var det en medaljör knuten till produktionen, men denna befattning är idag avskaffad. Myntverkets gjuteri lades ned 1996 och metallen i mynten köps idag färdigblandad av extyerna leverantörer.

Det Kongelige Mønt präglade dansk-västindiska mynt till 1917, isländska mynt 1922-39 och grönländska mynt 1957-64. Därutöver svarar Den Kongelige Mønt för prägling av officiella förtjänstmedaljer och olika privata och offentliga medaljer.

Lokaler[redigera | redigera wikitext]

Produktionen har skett på olika ställen i Köpenhamn, bland andra på hörnet av Holbergsgatan och Herluf Trolles Gade på Gammelholm från 1873 i en byggnad som ritades av Ludvig Fenger och Ferdinand Meldahl, och på Amager Boulevard 115 från 1923 i byggnader som ritades av Martin Borch. År 1978 stod en ny produktionsanläggning färdig på Solmarksvej i Brøndby, ritad av Mogens Black-Petersen (1917-99). I mars 2012 flyttade Den Kongelige Mønt åter till Köpenhamns centrum och har idag samma adress som Nationalbanken.

Medaljörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Den Kgl. Mønt på danskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]