Den Kongelige Mønt

Från Wikipedia
Martin Borchs ritning till Den Kongelige Mønt

Den Kongelige Mønt är en dansk statlig institution, som har ensamrätt att prägla mynt i Danmark. Det Kgl. Mønt ligger under Danmarks Nationalbank.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den Kongelige Mønt inrättades 1739 som en självständig institution med en av kungen utnämnd myntmästare. Titeln var 1924-78 myntdirektör, därefter enbart direktör. Med enväldets avskaffande 1849 övergick verksamheten till finansministeriet och ligger sedan 1975 under Nationalbanken.

Från 1700-tallet till 1997 var det en medaljör knuten till produktionen, men denna befattning är idag avskaffad. Myntverkets gjuteri lades ned 1996 och metallen i mynten köps idag färdigblandad av extyerna leverantörer.

Det Kongelige Mønt präglade dansk-västindiska mynt till 1917, isländska mynt 1922-39 och grönländska mynt 1957-64. Därutöver svarar Den Kongelige Mønt för prägling av officiella förtjänstmedaljer och olika privata och offentliga medaljer.

Lokaler[redigera | redigera wikitext]

Produktionen har skett på olika ställen i Köpenhamn, bland andra på hörnet av Holbergsgatan och Herluf Trolles Gade på Gammelholm från 1873 i en byggnad som ritades av Ludvig Fenger och Ferdinand Meldahl, och på Amager Boulevard 115 från 1923 i byggnader som ritades av Martin Borch. År 1978 stod en ny produktionsanläggning färdig på Solmarksvej i Brøndby, ritad av Mogens Black-Petersen (1917-99). I mars 2012 flyttade Den Kongelige Mønt åter till Köpenhamns centrum och har idag samma adress som Nationalbanken.

Medaljörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Den Kgl. Mønt på danskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]