Denon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Denon är ett japanskt företag som producerar ljudprodukter.

Nippon Columbia grundades 1910 av Frederick Whitney Horn. 1947 inkorporerades Japan Denki Onkyo, som senare fick bli företagets namn. Denon har sedan starten varit ett av de ledande företagen inom musikåtergivning. Namnet Denon är en sammansättning av de japanska orden Denki och Onkyo som betyder elektriskt ljud.

För att vara ett japanskt elektronikföretag är det förhållandevis litet och märket är av den anledningen inte lika känt bland allmänheten som exempelvis Yamaha eller Sony. Ytterligare en anledning till detta kan vara att Denon importeras av HiFi-klubben och därmed inte finns hos de stora elektronikvaruhusen som Elgiganten eller Siba. De saknar också en egen svensk webbplats, och information om märket fås istället via HiFi-klubbens webbplats[1].

Under 2000-talet har Denon mest utmärkt sig för sina hemmabioförstärkare och var bland annat först med ett minisystem med stöd för 5.1-ljud 2001. De var även tidiga med system för att automatiskt ställa in hemmabions balanskontroller med hjälp av en medföljande mikrofon, systemen heter lite olika men är idag mycket vanligt förekommande bland bättre hemmabioförstärkare. Denon var också först med att presentera en THX-EX certifierad hemmabioförstärkare 1999. Slutligen var Denon tidigt ute med en iPod-docka till sina receivers.

Det som dock utmärker Denon mot exempelvis Yamaha är att de vid sidan om sina satsningar inom hemmabio fortsätter att producera stereosystem med separata komponenter, HiFi-system. 2006 presenterade man en genomgripande revision av sina stereoförstärkare, som då fick tilläggsbeteckningen AE. En av de först presenterade modellerna, PMA-1500AE, blev utnämnd till bästa 2-kanalsförstärkaren 2006-2007 av EISA och alla modellerna brukar få goda recensioner i engelsk HiFi-press. På senare år har även deras hörlurar fått mycket bra kritik även i Sverige.

Ett annat utmärkande drag hos Denon är att deras tvåkanalsmodeller är "UK Sound Tuned", alltså medvetet avstämda för att passa den engelska synen på högkvalitativ HiFi. Det ger ett stramt och korrekt ljud med dragning åt det mörka hållet. Om man gillar det eller inte är en fråga om tycke och smak.

Källor/Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 september 2013. https://web.archive.org/web/20130927224636/http://www.hifiklubben.se/search/?sModul=&kw=Denon. Läst 26 december 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]