Det är vackrast när det skymmer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det är vackrast när det skymmer
FörfattarePär Lagerkvist
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Utgivningsår1919

Det är vackrast när det skymmer är en dikt skriven av Pär Lagerkvist (1891-1974). Dikten är utgiven år 1919 i en diktsamling vid namn Kaos.

Bo Sundström och Frida Öhrn sjöng 2007 en tonsatt version av denna dikt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Året innan Kaos gavs ut, gav Lagerkvist ut en trilogi enaktare. Den hade titeln Den svåra stunden. Diktsamlingen Ångest gavs ut tre år tidigare (1916). Den moderna, orimmade diktens debut kom samma år tillsammans med Edith Södergrans dikter. Många räknade inte detta som poesi. De tre titlarna Kaos, Den svåra stunden och Ångest blev märkvärdigt uppmärksammade trots att de inte var några bästsäljande titlar.[1]

Dikten gavs ut när Lagerkvist var 28 år gammal. Kaos, som är en av hans berömda diktsamlingar består av tre olika avsnitt. Det första avsnittet innehåller pjäser, det andra innehåller prosatexter och det tredje, dikter. Lagerkvist har gjort sig känd för att använda sig av expressionism i sina dikter, något som även lyser igenom i denna dikt.[2] Det är känt att Pär Lagerkvist var rädd för döden. Och hans rädsla förvärrades av att han stod utanför familjens trosgemenskap, då hans familj var mycket religiösa. Detta genomsyrar även dikten då man ser det speciellt i det sista stycket: "Allt är mitt och allt ska tagas från mig. Inom kort skall allting tagas från mig, träden, molnen, marken där jag går. Jag skall vandra ensam, utan spår."[3]

Form och innehåll[redigera | redigera wikitext]

Dikten består av 3 stycken med sammanlagt 15 korta rader. Den är uppbyggd med korta meningar bestående av 2-9 ord. I dikten används rim, rad 1 och 2 samt rad 3 och 5 rimmar i de två övre styckena. Totalt ligger dikten på 77 ord. De två sista raderna i varje stycke har lika många stavelser, 4 respektive 5 stycken.

Att dikten inte är från 2000-talet märks genom gammeldags ordval som "tagas" och "skall". Lagerkvist var känd för att skapa expressionistiska verk, vilket syns i denna dikt, den riktar sig generellt till alla människor inte en enskild person så att alla människor kan känna sig träffade av hans inspirerande lyrik. Innehållet består av ett opersonligt diktjag, i en okänd miljö som beskriver hur vacker skymningen är men att allt kommer att försvinna och till slut kommer personen gå ensam utan spår. I samma veva som dikten skrevs började Lagerkvist med religiösa grubblerier, vilket speglas i dikten då diktjaget menar på att gud själv utplånar fjärran stränder. Dikten visar en tydlig kontrast mellan början och slutet av dikten.

I dikten kan man hitta anaforer:

över jorden

över markens hus

Allt är ömhet, allt är smekt av händer

Allt är nära allt är långt ifrån

Allt är givet[4]

Språk och stil[redigera | redigera wikitext]

I texten finns olika stildrag:

  • Metaforer: "Kärleken ligger samlad i ett dunkelt ljus." "Allt är ömhet allt är smekt av händer."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kaos”. Adlibris. http://www.adlibris.com/se/bok/kaos-9789174865790. Läst 4 juni 2015. 
  2. ^ Wendell, Joakim. ”3. Expressionismen”. svenska123.se. Arkiverad från originalet den 14 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160314234751/http://svenska123.se/index.php?option=com_content&view=article&id=192:3-expressionismen&catid=63:modernismen&Itemid=177. Läst 5 juni 2015. 
  3. ^ ”Om författaren Pär Lagerkvist”. www.blekingemuseum.se. Arkiverad från originalet den 7 december 2011. https://web.archive.org/web/20111207140601/http://www.blekingemuseum.se/lansbibl/forfattare/lageart.asp#%25C3%2585ngestens%252520diktare. Läst 4 juni 2015. 
  4. ^ ”Litterära termer och begrepp | Litteraturhistorien.se”. litteraturhistorien.se. http://litteraturhistorien.se/termer/. Läst 4 juni 2015.