Dialektisk beteendeterapi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dialektisk beteendeterapi, (DBT) är en tredje generationens KBT och utformades på 1980-talet av psykologen Marsha Linehan. Metoden utformades för att behandla personer med diagnosen borderline-personlighetsstörning, även kallad emotionellt instabil personlighetsstörning. DBT bygger på beteendeterapi, kognitiv terapi, dialektisk filosofi samt moment ur den zenbuddistiska filosofin som medveten närvaro och acceptans. DBT bygger på en syntes av förändringsstrategier och acceptansstrategier samt att inta ett dialektiskt förhållningssätt.[förtydliga]

DBT består av ett flertal behandlingskomponenter som individuell terapi, färdighetsträning i grupp, telefonsupport samt konsultationsteam för terapeuter.

Färdighetsträningen i DBT fokuserar på fyra olika områden: medveten närvaro, hantera relationer, reglera känslor och att stå ut när det är svårt. I terapin arbetar man med kedjeanalyser för att förstå förlopp med fokus på känslor, tankar, beteenden och konsekvenser. Utifrån dessa analyser arbetar man med att hitta nya mer långsiktigt konstruktiva sätt att hantera sina problem.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Linehan, M. (1993). Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder. Guildford Publications.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]