Diane Downs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Diane Downs
FödelsenamnElizabeth Diane Frederickson
Född7 augusti 1955 (66 år)
Phoenix, Arizona, USA
YrkeBrevbärare
Barn4 (3 i livet)
StraffLivstid + 50 år

Elizabeth Diane Frederickson Downs. född 7 augusti 1955 är en amerikansk kvinna som sköt sina tre barn, varav ett dog, och hävdade inför polisen att en okänd person hade kapat hennes bil och skjutit dem. Downs åtalades 1984 och dömdes för mord till livstids fängelse.

Ann Rule har skrivit en bok om dessa händelser, som filmatiserats som Small Sacrifices, med Farrah Fawcett och Ryan O'Neal i två av rollerna.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Elizabeth Diane Frederickson föddes i Phoenix, Arizona av föräldrarna Wes och Willadene Frederickson.[1] Hon hävdar att hennes pappa utnyttjade henne sexuellt under hennes barndom.[1] Hon gick på Moon Valley High School i Pheonix där hon träffade sin blivande make, Steve Downs.[1] Diane bedrev universitetsstudier vid Pacific Coast Baptist Bible College i Orange i Kalifornien, men blev efter ett år avstängd och flyttade hem till föräldrarna.[1] Diane och Steve gifte sig 1973,[1] men skiljde sig 1980, ett år efter det att deras första son, Stephen, fötts.[2]

Downs utpekades av sina vänner och grannar som en oansvarig förälder som prioriterade allt före sina barn. Diane sägs ha varit särskilt elak mot sin dotter Cheryl, som före sin död sade att hon var rädd för sin mamma.

Mord[redigera | redigera wikitext]

Diane sköt sina tre barn (Stephen, Cheryl och Christie) den 19 maj 1983. Downs körde sedan barnen till en akutmottagning i den blodiga bilen. Den yngsta dottern, Cheryl, var död när de kom fram. Diane hävdade att hennes bil blivit kapad och att en okänd man skjutit hennes tre barn. Polisen blev dock misstänksam och ansåg att hon var alldeles för lugn för att ha upplevt något sånt fruktansvärt. Misstankarna blev större när Downs mötte dottern Christie igen. Christie hade fått en stroke och kunde inte prata, men hennes ögon blänkte av rädsla och hennes puls blev hög.

Utredning och rättegång[redigera | redigera wikitext]

De forensiska bevisen stämde inte med Downs berättelse och hon berättade inte att hon ägde ett vapen, vilket hon gjorde.

Vittnen som sett Diane Downs köra till sjukhuset berättade att hon körde väldigt långsamt. En teori är att hon ville försäkra sig om att barnen skulle dö innan de kom fram.

Under rättegången var Downs gravid igen. Barnet adopterades bort.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]