Diskbråck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Diskbråck
latin: hernia disci intervertebralis, prolapsus disci intervertebralis, prolapsus nuclei pulposi
Ett diskbråck sett i en magnetkameraundersökning
Klassifikation och externa resurser
ICD-10M51.2
ICD-9722.0-722.2
OMIM603932
DiseasesDB6861
MedlinePlus000442
eMedicineorthoped/138  radio/219
MeSHsvensk engelsk

Diskbråck är en skada på en av mellankotskivorna (disci intervertebrales) som finns mellan varje par ryggkotor (vertebrae) i ryggraden (columna vertebralis).

Disken fungerar som led och stötdämpare i ryggraden. Ett diskbråck uppstår när vätskehalten i diskens centrum minskar och det yttre höljet (anulus fibrosus) spricker eller bara försvagas så att disken buktar ut i spinalkanalen. Den inre och mjukare substansen (nucleus pulposus) kan vid en bristning klämmas ut och trycka mot nerverna i ryggkanalen. För att smärta skall uppstå i nerverna måste även nerven bli inflammerad. Inflammationen kan orsakas av de kemiska substanserna som den trasiga disken avger, eller genom att disken trycker mot venerna och stör blodcirkulationen.

95% av alla diskbråck uppkommer i ländryggen, de flesta andra i cervikalryggen. Smärtan som uppkommer beror på vilket rotsegment som påverkas. Smärta kan uppkomma i ryggen och efter mellan ett par timmar och ett par veckor går ryggsmärtan över, och man börjar istället känna smärta på baksidan av låret och hela vägen ut till tårna. Detta är ischiasnervens utbredningsområde och därför kallar man det att man har ischias. Man kan även få känselbortfall och/eller svaghet i benet. Ett diskbråck kan konstateras efter en enkel fysisk undersökning, men operation blir inte aktuell förrän en specialundersökning gjorts med magnetkamera, kontraströntgen eller datortomografi. En akut operation blir aktuell när man inte kan kissa, har känselnedsättning i underlivet eller försvagad ändtarmsmuskel. Det är bara ca 20% av diskbråcken som måste opereras. De övriga 80% läker antingen av sig själv eller med hjälp av träning. Oftast lägger man mycket tid på att träna upp de lokala magmusklerna som stabiliserar ryggraden. Eftersom så många diskbråck läker av sig själva, och att de kan vara symptomfria, så måste radiologiska fynd kopplas till smärtan via fysiologiska undersökningar. Vid exemplet ovan med S1-rotpåverkan skulle en undersökande sjukgymnast eller läkare testa för Lasègues tecken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]