Djupån, Huddinge kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Djupån är ett vattendrag och ett torp i Ågesta i östra delen av Huddinge kommun. Området ingår i Ågesta friluftsområde. Vid Djupåns bergsbrant mot sjön Magelungen finns några jättegrytor.

Ån Djupån börjar i Lännaskogens naturreservat och rinner sedan genom en brant bäckravin innan den når ängsmarkerna runt torpet Djupån där den mynnar i östra delen av sjön Magelungen. Ån ingår i Tyresåns sjösystem. Runt torpet och på bägge sidor om bäcken finns öppen ängsmark. Bäcken, bäckravinen och den väg som slingrar sig ca 700 m söderut längs vattendraget är viktiga delar i detta äldre kulturlandskap. Namnet Djupån härrör från bäckens läge mellan två berg. Torpet Djupån lydde ursprungligen under Ågesta gård. Uppgifter om innehavare finns från 1720. En vattenkvarn har funnits upp efter bäcken, men det exakta läget har inte varit möjligt att återfinna.

På den branta udden ca 200 meter nordväst om torpet finns en ansamling av totalt sju jättegrytor med varierande storlek. Den största är inhägnad och mäter tre till fyra meter i diameter. Jättegrytor är runda grytliknande formationer i berget som uppkommit under istiden genom att lösa stenar under årtusendens satts i rörelse av vattenmassor och på så sätt slipat fram djupa hål i berget.

Djupåns jättegrytor

Källor

Externa länkar