Djurtandvård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En hunds canine.

Djurtandvård är den gren inom djursjukvården som behandlar tandsjukdomar och relaterade åkommor. Området är något som behandlas av såväl veterinärer som tandläkare då en stor del av tandvårdsforskningen och kunskapen idag finns på tandläkarsidan. Dagens svenska regler medger att veterinärer eller tandläkare med behörighet får behandla djurs munbesvär[1].

Större delen av de djur som behandlas inom djurtandvården idag är katter och hundar, medan gnagare och kaniner endast står för 5% av de djur som behandlas.[2] De vanligaste problemen hos djur är parodontit och tandfrakturer, ofta till följd av dålig skötsel av djurens munhälsan.

Det finns idag ett fåtal veterinärutbildningar i framförallt USA som erbjuder spetskompetens inom djurtandvård, men området är i större delen av världen relativt litet i förhållande till antalet djur med tandsjukdomar. I Sverige finns det ett fåtal veterinärer med spetskompetens inom djurtandvård och Sveriges lantbruksuniversitet är ett av få djursjukhus som erbjuder mer avancerad djurtandvård.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/behorighetattarbetaidjurenshalsoochsjukvard/personalfranhalsoochsjukvarden.4.32b12c7f12940112a7c800010597.html
  2. ^ Animal Dentistry

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]