Dolmabahçepalatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dolmabahçepalatset, ritat av den en i den armeniska Balyanfamiljen, sett från Bosporen

Dolmabahçepalatset (Dolmabahçe Sarayı) är ett palats i Istanbul, beläget på den europeiska sidan av Bosporen, strax norr om stadskärnan. Palatset tjänade som administrativt centrum för det osmanska riket från 1856 till 1923. Palatset ritades av den en i den armeniska Balyanfamiljen,

Dolmabahçe var från början en bukt i Bosporen som gradvis fylldes ut under 1700-talet för att bli en kunglig trädgård åt de osmanska sultanerna; därav kommer namnet, bestående av dolma, "fylld", och bahçe, "trädgård". Flertalet sommarpalats byggdes på platsen under 1700- och 1800-talen. Palatset som står på platsen idag färdigställdes 1856 under sultan Abd ül-Mecids styre. Sultanen flyttade dit från Topkapipalatset då det gamla palatset saknade moderna bekvämligheter som exempelvis rinnande vatten.

Palatset har en yta på 45 000 m² och innehåller 285 rum, 46 hallar, 6 turkiska badrum (hamam) och 68 toaletter. Den berömda kristalltrappen är byggd i form av en dubbel hästsko i materialen kristall, mässing och mahogny.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]