Domen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Domen (olika betydelser).
Domen
Tysk utgåva från 1916
Tysk utgåva från 1916
FörfattareFranz Kafka
OriginaltitelDas Urteil
OriginalspråkTyska
Utgivningsår1913

Domen (ty. Das Urteil) är en novell av Franz Kafka som skrevs 1912 och publicerades första gången 1913. Den skildrar förhållandet mellan en man och hans far.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Historien börjar med att en ung köpman, Georg Bendemann, sitter i sitt rum och skriver ett brev till sin bäste vän i Ryssland. Denne hade lämnat sin hemstad några år tidigare för att starta en affärsverksamhet som ursprungligen var framgångsrik, men nu är på nedgång. Georg skriver för att bland annat berätta för sin vän att han är förlovad med och snart kommer att gifta sig med Frieda Brandenfeld.

Georg avbryter sitt skrivande för att se till sin far. Han meddelar sin far att han just har skrivit ett brev till sin vän och meddelat honom om sitt kommande äktenskap. Hans far ifrågasätter existensen av sin sons vän i Ryssland och anklagar honom för att ljuga om affärsverksamheten. Han hävdar också att sin hustrus (Georgs mor) död drabbade honom hårdare än det gjorde Georg.

Georg insisterar på att hans far ska ligga kvar i sängen och vila ett tag. Georgs far hävdar då att sonen vill att han ska dö. Därefter medger han att känna sin son vän och anklagar Georg för att ha ignorerat honom ända sedan han flyttat till Ryssland. Fadern uppskattar inte Georgs kärlek och omsorg och hävdar att han kan ta hand om sig själv. Georg drar sig tillbaka till ett hörn, rädd för sin far och hans hårda ord.

Georgs far anklagar honom för att vara självisk och dömer honom slutligen till "död genom drunkning". Georg känner sig förvisad från rummet. Han lämnar springande sitt hem och vid en bro kastar han sig över räcket i vattnet, sannolikt mot sin död.

Svenska utgåvor[redigera | redigera wikitext]

  • Kafka, Franz; Teddy Brunius, Bengt Chambert (1949). I straffkolonin och andra berättelser. Stockholm: Wahlström & Widstrand. Libris länk 
  • Kafka, Franz; Hans Blomqvist, Erik Ågren (2008). I straffkolonin och andra noveller. Lund: Bakhåll. Libris länk. ISBN 978-91-7742-284-6