Domushuset, Kristianstad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Domushuset
Domus i Kristianstad.jpg
PlatsDöbelnsgatan/Östra Boulevarden, Kristianstad
AnvändningVaruhus
Färdigställd1965
StatusRivet
ArkitektJan Lunding

Domushuset var ett Domusvaruhus i Kristianstad. Domus i Kristianstad var det sista varuhus i Sverige som använde namnet Domus.

Huset byggdes efter ritningar av KF:s arkitekt Jan Lunding och kunde öppna 1965.[1] Arkitektoniskt utmärkte sig byggnaden genom dess bruna och blanka glasade fasad.

1970 fick huset en andra våning och vid slutet av 80-talet byggdes det ut norrut vilket innebar en butiksyta på 7 200 kvadratmeter. I slutet av 90-talet byggdes huset om igen för att göra plats åt nya butiker.[1]

Fastigheten (Domus 1) ägdes av Kristianstad-Blekinge konsumentförening fram till den 27 maj 2011 då den såldes till Steen & Ström som höll på att utveckla en ny handelsplats i centrala Kristianstad.[2] Domus avdelningar för kläder och husgeråd stängdes under 2012.

Steen & Ström började bygga Kristianstads nya galleria på tomten norr om Domushuset. Denna öppnade i oktober 2013 som första etappen av Galleria Boulevard. Kort därefter inleddes rivningen av Domushuset.[3] Innan huset revs hade det tretton butiker med Coop Konsum, Systembolaget, Clas Ohlson och Stadium som viktiga hyresgäster.

En dokumentärfilm om varuhuset, Vi ses på Domus!, hade premiär 2011. Huset visas också i filmen När Domus kom till stan.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]