Dopplerradar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Orkanen Katrinas dopplerradarbild 29 augusti 2005 kl.04.03.

Dopplerradar är en radartyp som utnyttjar dopplereffekten. Det gör den för att avgöra om ett radareko kommer från ett föremål som rör sig mot eller bort från radarn samt för att beräkna den relativa hastigheten mellan föremålet och mätpunkten. Vid avläsning bortsorteras markekon och annat som man inte önskar iaktta. Oftast är det inte frekvensen som radarstationen använder för att sortera dopplereko utan den läser av fasvinkeln för att se om den är förskjuten, vilket är enklare att åstadkomma rent tekniskt.

Dopplereffekt finns i ambulanser också. Om man står vid en gatukorsning när en ambulans passerar hör man först att sirenen närmar sig och sedan att den åker iväg. Det konstiga är att det inte låter likadant när ambulansen kommer mot en som när den åker bort. Detta kallas dopplereffekten*. Sirenen skickar ut en ljudvåg. Om ambulansen står stilla låter ljudet likadant åt alla håll. När ambulansen kör händer något med ljudet. Ambulansen kör ju i sina egna ljudvågor. Åt det håll ambulansen kör blir det tätare mellan topparna eftersom ambulansen hinner en liten bit framåt mellan varje tut. Bakom ambulansen blir det då litet glesare. De vanligaste tillämpningarna är väderradar och polisens radar för hastighetskontroll.

Med baninmätningssystem som utnyttjar dopplereffekten (Dopplersystem) kan farkosters hastighet relativt en eller flera fasta punkter bestämmas.

Se även[redigera | redigera wikitext]