Droska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Droskorna var de elegantaste av de allmänna vagnarna och användes ofta som hästtaxi. Denna typ kallas fiaker.
Allmogedroska.

En droska är en elegant, fyrhjulig hästvagn som främst användes under 1800-talet när nästan all transport skedde med häst och vagn. Droskan var en elegant och ganska vanlig större åkvagn och många av dessa användes som taxi.

Droska kan även betyda taxi. Förr kallades även taxibilar för droskor, eller droskbilar, något som kom av de hästdragna droskorna under 1800-talet.

Namnet droska härstammar från ryskans drosjkijh, som betyder "hyrd skjuts", men namnet kom till Sverige genom tyskan (Pferdedroschke) och betyder då "hästdraget fordon". En "drozjki" var även en typ av vagn som var två- eller fyrhjulig som var väldigt vanlig i Ryssland.

Droskan var en medelstor, lågställd vagn, den största av de så kallade åkvagnarna. Kusken satt längst fram på kuskbocken som satt mycket högre än passagerarsätet. Många droskor hade även sufflett som kunde fällas över passagerarna vid regn eller hård blåst. En del droskor var även stängda för att förhindra insyn.

Droskan kännetecknades som en elegant vagn där själva vagnskroppen var upphängd i läderremmar för att minska stötarna från ett ojämnt underlag. Droskan drogs alltid av en eller två hästar, ofta högklassiga och stolta körhästar och gav ett elegant uttryck på storstädernas gator och torg.

Idag används droskor främst inom nöjeskörning, vid speciella evenemang och i tävlingssammanhang på körtävlingar då hästdragna vagnar blev väldigt ovanliga efter andra världskriget när hästen ersattes av bilar, bussar och mekaniska maskiner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]