Övningsbil

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dubbelkommando)
Hoppa till: navigering, sök

Övningsbil är en personbil som används för körkortsundervisning. Övningsbilar måste ha dubbelkommando och extra backspeglar. Dessa bilar används även av Trafikverket vid förarprov.

Dubbelkommando[redigera | redigera wikitext]

Dubbelkommando är en anordning där även sätet bredvid förarsätet har en uppsättning av pedaler, så att trafikläraren/trafikinspektören har viss möjlighet att manövrera bilen. Dubbelkommandot kan kompletteras med extra backspeglar.

Dubbelkommando installeras i bilen av verkstad, och det finns flera varianter varav dessa två är vanligast:

1)Wire-styrt: En platta med 2 eller 3 pedaler som monteras på torpedväggen på passagerarsidan. Därifrån går sedan wirehöljen i anpassad längd under mittkonsollen, till på förarsidan fastmonterade block i torpedväggen. Från dessa går sedan wiren upp till pedalen där den är fastmonterad med klämmor runt pedalerna.

2)Länkage-styrt: En lång enhet som träs under mittkonsollen och monteras fast direkt i bilens vanliga pedaler, samt bultas fast på passagerarsidans torpedvägg. Istället för wirar har det länkage-styrda dubbelkommandot långa runda rör som vrider sig och överför pedalkraften från lärar till elevsida.

Efter att dubbelkommando installerats, måste bilen besiktas hos Bilprovningen innan den får användas i trafikskolesyfte.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Dubbelkommando

Se även[redigera | redigera wikitext]