Dynaco Mark III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dynaco Mark III Monophonic Power Amplifier är ett klassiskt rörslutsteg från Dynaco som efterliknats och modifierats av många. Det är en klass A-rörförstärkare som med sina 60 Watt en gång var det kraftfullaste som marknaden kunde erbjuda. Det är idag ett samlarobjekt för audiofiler. Slutsteget kom som byggsats eller färdig. En begagnad kan idag betinga ett pris av uppåt 4000 kronor (eBay).

Teknisk beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Dynaco Mark III Monophonic Power Amplifier. Här ser man från vänster: nätsladden, strömbrytaren, högtalarens skruvplintsanslutning, spänningsmatningen till förförstärkaren (det runda) och förstegets RCA-anslutning (vit).

Texten som följer är från det engelska reklambladet 1957:

Beskrivning:

Mark III använde en ny och enkel kretslösning. En pentodspänningsförstärkare, med parametrarna optimerade för lägsta möjliga distorsion, är direktkopplad till en katodyn fasinverterare. Högfrekvenskompensation är ordnad genom kapacitiv återkoppling, vilket korrigerar den inherenta obalansen hos denna typ av fasinverterare. Inverteraren driver utgångsrören som har en fixerad förspänning (bias). Anslutningen för utgångssrören inkluderar en liten procent skärmgallerlast vilket ökar regleringen av steget och gör det mindre känsligt för olika belastningsimpedanser. Impedansmatchningen och biasinställningen optimerar utgångssteget till att ge en minimal distorsion över hela det dynamiska området. Dessutom ger 20 dB av negativ återkoppling en låg distorsion vid normal lyssningsnivå och mindre än 1 % intermodulationsdistorsion vid 60 W uteffekt.
Faskompensation vid både hög och låg frekvens ingår i kretsen för att ge en bred marginal av stabilitet och för att göra konstruktionen okritisk. Denna finess omöjliggör även ”rör-putter” och självsvängning vid användningen.

Specifikationer:

Utgångseffekt: 60 W kontinuerligt (rms).
Intermodulationsdistortion: Mindre än 1 % vid 60 W; mindre än 0,5 % under 50 W. Dessa siffror gäller vid en normal kombination av testfrekvenser.
Frekvensgång:
±0,5 dB 6 Hz till > 60 kHz.
±0,1 dB 20 Hz till 20 kHz vid 1 mW och 60 W.
Effektrespons: 20 Hz till 20 000 Hz inom 1 dB vid 60 W utan att överstiga 1 % harmonisk distorsion.
Ingångsimpedans: 500 000 ohm.
Känslighet: 1,6 volt rms ingång för 60 W ut.
Brus: Lägre än -90 dB relativt 60 W.
Dämpningsfaktor: 15.
Utgångsimpedans: 4, 8 och 16 ohm (ingen omkoppling för att ändra värdet).
Rör: KT88 (2)[tidiga versionen] / 6550 (2)[sena versionen], 6AN8, GZ34.
Storlek: 23 cm x 23 cm och 17 cm hög.
Vikt: 14 kg.
Konstruerad av: David Hafler och Ed Laurent
Introduktionsår: 1957
Pris: 79,95 $ i byggsats och 99,95 $ färdigbyggd
Made in USA

Modifieringar[redigera | redigera wikitext]

De kondensatorer som i originalutförandet sitter efter likriktarröret tål inte den spänning på 585 Volt (se ovan - de tål 525 VDC) som uppstår vid tillslag av förstärkaren - vilket även är det vanligaste felet på Dynaco Mark III. Genom att ersätta originalets filterkondensatorer med högkvalitativa dito som tål 630 VDC så elimineras denna felaktighet och förstärkaren blir även stabilare "på köpet" eftersom även kapacitansen ökas från 20/30 uF till 100 uF. Färdiga kretskort finns att köpa från två leverantörer Triod Electronics och Curcio Audio engeneering. Länk till byggbeskrivning, kortlayout och styckelista.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]