Elias Ølsgaard

Från Wikipedia
Elias Rasmussen Ølsgaard
Skogsguden Pan vid Kongevejen i Marselisborg Skov
Född18 maj 1873
Hygum, nära Jelling, Danmark
Död18 december 1964
Århus, Danmark
NationalitetDansk
Yrke/uppdragSkulptör
Två hundar vid ingången till Riis Skov i närheten av Elias Ølsgaards Villa Pax på Dronning Margrethes Vej 14 i Århus

Elias Rasmussen Ølsgaard, född 18 maj 1873 i Hygum, nära Jelling, död 18 december 1964 i Århus, var en dansk skulptör. Han bodde under större delen sitt liv i Århus.

Elias Ølsgaard växte upp på en bondgård i södra Jylland och studerade på Teknisk Skole i Århus 1893–1894, samtidigt som han arbetade som modellör för ett företag som göt i betong. Han ville utveckla sin konstnärliga förmåga och utbildade sig först på Sophus och Gustav Vermehrens skola och sedan från 1898 på Kunstakademiet i Köpenhamn. Han fick examensbevis som skulptör 1900 och fick samma år ett första konstverk visat på Charlottenborg.

Efter sin utbildning bosatte han sig i Århus, där arkitekten Hack Kampmann då var sysselsatt med uppförandet av Aarhus Teater. Målaren Karl Hansen Reistrup ansvarade för dekorationerna, och Elias Ølsgaard blev medarbetare till honom. Han kom senare att skapa dekorationer till en rad teatrar och offentliga byggnader tillsammans med Reistrup och Kampmann. Redan på deras andra uppdrag, Statsbiblioteket, nuvarande Erhvervsarkivet i Århus, fick Ølsgaard själv stora egna uppgifter som formbyggare för förlagor i gips till andra konstnärer.

Elias Ølsgaard gjorde studieresor till Tyskland och Paris 1910, Österrike och Prag 1919 samt Italien 1927. Han höll sig till ett naturalistiskt formspråk. Föremål skulle vara igenkännbara och likna vad de föreställde. Han var mycket produktiv och utförde i huvudsak beställningsarbeten som minnesmärken, byster, porträttmedaljonger i sten samt reliefer av politiker och andra offentliga personer. Han arbetade mestadels i gips, betong och brons. Förutom skulpturer utförde han glasmosaik.

Han gifte sig 1901 med Voldborg Ølsgaard (1877–1939), som var verksam i Dansk Kvindesamfund och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, bland annat som redaktör för tidskriften Fred og Frihed.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Elias Ølsgaard på danskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]