Ellis Island

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ellis Island
Immigranter på Ellis Island
För andra betydelser, se Ellis Island (olika betydelser).

Ellis Island är en ö i Port of New York and New Jersey vid mynningen av Hudsonfloden. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var hamnen på ön ankomstplatsen för många av de immigranter som kom till USA. Individer med kroniska sjukdomar eller som uppvisade tecken på dödliga sjukdomar, nekades inträde och fick vända åter. Många av dessa immigranter bosatte sig under sina första år i New York och norra New Jersey. Hamnen öppnades 1 januari 1892 och stängde 29 november 1954. Under åren passerade 12 miljoner immigranter hamnen, men 2 % fick inte komma in i USA och skickades hem.

Ön fick sitt namn efter en Samuel Ellis, som var ägare till ön på 1770-talet. Den kom dock i statlig ägo i början av 1800-talet.[1]

Ellis Island blev känt som en plats där många människor bytte sina namn. Bland de som kom och varken kunde läsa eller skriva uppstod ibland problem när handläggaren inte kunna stava till deras namn. Många av dessa gjorde då sina namn kortare och enklare, "Helena Polonowycz" kan till exempel blivit "Ellen Pollock".

Idag finns ett museum på Ellis Island som går att nå med en färja från Liberty State Park i Jersey City eller Manhattans sydspets. Ellis Island administreras av National Park Service som federalt område och ligger i båda delstaterna New Jersey och New York.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ellisön". NE.se. Läst 30 oktober 2014.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Overbye, Stine (2009). ”Porten till Amerika (om Ellis Island)”. Världens historia (nr. 8): sid. 28-35. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]