En djävulsk romans

Från Wikipedia
En djävulsk romans
(Cruel Intentions)
GenreDrama
RegissörRoger Kumble
SkådespelareRyan Phillippe
Sarah Michelle Gellar
Reese Witherspoon
Selma Blair
OriginalmusikEd Shearmur
FotografTheo van de Sande
DistributionColumbia Pictures
PremiärUSA 5 mars 1999 (USA)
Speltid97 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

En djävulsk romans (originaltitel: Cruel Intentions) är en amerikansk film från 1999 i regi av Roger Kumble, baserad på romanen Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos.[1]

Huvudrollerna spelas av Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon och Selma Blair. I motsats till andra filmatiseringar som Farligt begär och Valmont, utspelar sig denna film i dagens USA.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om styvsyskonen Sebastian (Ryan Phillippe) och Kathryn (Sarah M. Gellar). Sebastian är en oemotståndlig charmör, men hans enda avsikt är att förföra för att sedan förstöra (förkrossa). Kathryn har inget samvete alls. Hon är elak, falsk och manipulativ och hon är beredd att gå väldigt långt för att få sin vilja igenom. Mellan dem finns från början en sexuell spänning, som handlar om hans lust att erövra och hennes lust att inte låta honom få det.

Kathryns pojkvän har nyligen lämnat henne för en annan och hon ger Sebastian i uppdrag att, för att hämnas på ex-pojkvännen, förföra dennes nya flickvän, den oskuldsfulla och oerfarna Cecile (Selma Blair).

Huvudintrigen blir dock ett vad mellan dem. De slår vad om att Sebastian ska lyckas förföra den pryda Annette Hargrove (Reese Whitherspoon), dotter till nye rektorn, innan skolan börjar efter sommarlovet. Om Kathryn vinner får hon Sebastians snygga bil, och om Sebastian vinner får han Kathryn. Men Sebastian börjar dras alltmer till Annette. Kathryn och vadet med henne blir alltmer ointressant för honom, men han har svårt att ta sig ur hennes grepp. Samtidigt ökar Kathryns hämndbegär och hennes manipulerande går till slut alldeles för långt, vilket får katastrofala följder.

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]