En prinsessas dagbok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En prinsessas dagbok
Författare Meg Cabot
Originaltitel The Princess Diaries
Land USA
Språk engelska
Genre ungdom
Förlag Harper Trophy
Utgiven 2000-
Utgiven
på svenska
2001
Typ romanserie

En prinsessas dagbok (engelska: The Princess Diaries) är en amerikansk serie av ungdomsböcker, skriven av Meg Cabot. Det finns två filmer baserade på bokserien, En prinsessas dagbok och En prinsessas dagbok 2 - kungligt uppdrag, som delvis skiljer sig från böckerna.

Karaktärer i böckerna[redigera | redigera wikitext]

 • Hennes Kungliga Höghet Amelia Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo Prinsessa av Genovia:

Föredrar att kallas Mia Thermopolis. Mia är vegetarian och bryr sig mycket om djurens rättigheter och miljön. I den nionde boken slutar hon dock vara vegetarian på grund av alla sina problem. Hon klagar jämt på sitt utseende och hon säger att hennes hår är triangelformat, "diskvattenblont" eller "musbrunt", en riktigt stor trut, inga bröst och fötter som ser ut som skidor. Hon är 175 cm lång och längst i sin klass, och hon förstår inte hur hennes pojkvän Michael Moscovitz kan se någonting hos henne. Enligt hennes frispråkiga bästa vän Lilly Moscovitz är det enda attraktiva hos henne de grå ögonen. Mia säger att hon väger fem "Fat Louis".

Mia hinner förändras en hel, på både insidan och utsidan, till den 10:onde och sista boken i serien. Hon säger att hon äntligen har börjat få former, brösten har börjat titta fram, och hon har en frisyr som hon trivs i, och hennes fd fiende Lana Weinberger (som nu är en av hennes närmaste vänner) har ökat hennes intresse för mode och märkeskläder.

 • Lilly Moscovitz : Hon är Mias bästa vän som enligt Mia ser ut som en mops och har 170 i IQ. De har varit bästa vänner sedan första klass. Hon har brunt hår men gör blonda slingor senare i böckerna. Hon pratar ganska "smart" och Mia fattar inte alltid vad hon säger. Lilly säger alltid vad hon tycker och tänker och har en väldigt hög röst.
 • Michael Moscovitz Är i böckerna hennes livs kärlek och enda anledningen till att leva. Mias sanna kärlek.

Han är Lillys 3 år äldre storebror. Han börjar i serien som "sistaringare" på Albert Einstein-skolan. Han är som Lilly mycket intelligent, men till skillnad från sin syster är Michael mycket mer social och anses vara den mest normala i hans familj (som alla är lite neurotiska).

Mia säger att hon har varit kär i Michael sedan han kom över för att ge Lilly ett skolprojekt när gick var i 1:a klass och han gick i den fjärde. Från slutet av den första boken till den tredje, har Mia obesvarade känslor för Michael , känslor som han slutligen besvarar i boken tre. Deras förhållande fortsätter genom Mias andra år men när Michael flyttar till Japan och Mia får reda på hans förhållande med Judith Gershner som han även förlorade sin oskuld till, så gör hon slut med honom. Men när Michael återvänder från Japan efter att ha jobbat med sitt robotarm projekt i nästan 2 år som även gör honom till en miljonär, upptäcker Mia att hennes känslor för Michael inte har försvunnit. Han flörtar med henne när de möts och som så småning om leder till kyssar, och Michael förklarar att han fortfarande älskar Mia och är villig att vänta på henne (Hon dejtar J.P).

Michael beskrivs som extremt smart och vacker, med en muskulös figur, trots att han mest tillbringar sin fritid i sitt rum och jobbar på sin dator och skriver låtar. Mia säger att han är den näst snyggaste killen i AEHS och älskar att lukta på hans hals. Han bryr sig djupt för Mia, även om han blir lätt frustrerad över hennes beteende ibland. Han älskar Mia precis som hon är, trots sin övertygelse om motsatsen, och är villig att gifta sig med henne. Han vill visa omvärlden att han duger till att dejta en prinsessa och börjar jobba på sin robotarm, som så småningom leder till att de gör slut när Michael flyttar till Japan. Mia är alltid lite paranoid om sina känslor, i tron att han är för bra för henne och så fort något går lite fel, så tror Mia att han kommer att göra slut med henne. Under deras tid ifrån varandra så mognar båda och när de återförenas, så är de ett mycket starkare par.

 • Clarisse Marie Grimaldi Renaldo Furstinna av Genovia och Mias farmor. Hon talar för det mesta franska. Hon kan tala engelska, men anser att det är smaklöst. Hon uppfattar sig själv som mycket bättre än andra, och klär sig i lila för att stoltsera med sin kunglighet. Hon dricker mycket och röker franska cigaretter. Hon bryr sig inte särskilt mycket om Mias känslor. Mia tycker att hon är läskig med sina tatuerade eyeliner och målade ögonbryn.
 • Helen Thermopolis Mias mamma, en 36-årig grekisk-amerikansk feminist som arbetar som konstnär. Hon dejtar Mias mattelärare Frank Gianini. Mia tycker att hon är väldigt söt med sitt svartlockiga hår.
 • Phillipe Renaldo Mias pappa, furste av Genovia. Han är skallig och dejtar ofta vacka kvinnor, han talar franska och engelska och bär nästan alltid kostym. Han har haft testikelcancer, vilket ledde till att han inte kunde föda en arvtagare, så därför fick Mia tronen.
 • Lars van der Hooten Är Mias svenska livvakt. Han blir god vän med Tinas livvakt, Wahim.
 • Tjocke Louie Är Mias överviktiga katt, som sover i Mias säng och inte är särskilt förtjust i Mias lillebror Rocky som kommer några böcker in i serien.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

 1. Tiara och Dr. Martens (Tiden 2001)
 2. Spotlight (Tiden 2002)
 3. Kär? (Tiden 2003)
 4. Till er tjänst (Tiden 2004)
 5. Prinsessa i rosa (Tiden 2005)
 6. Prinsessa i högform (Tiden 2006)
 7. Partyprinsessan (Tiden 2007)
 8. Prinsessa på väg (Tiden 2008)
 9. Prinsessan Mia (Tiden 2009)
 10. Prinsessa för alltid (Rabén & Sjögren 2010)